poniedziałek, 3 lutego 2014

KOTLETY Z KASZY PĘCZAK

Z gryczanej i jaglanej już jadłam, ale z pęczaku pierwszy raz :) Do tego w sosie koperkowym :) Fakt, że troszkę pracochłonne, ale pyyyyyycha :) Wystarczy na 2 obiady dla 2 osób :)

Składniki:
  • 1 szkl kaszy pęczak
  • 3 marchewki
  • 2 selery
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koperku ( u mnie mrożony)
  • 1 łyżka oleju
  • siemię lniane mielone
  • bułka tarta 
  • mąka
  • oregano
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
Sos:
  • wywar z warzyw
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koperku
  • mąka do zagęszczenia
Przygotowanie:
Kaszę pęczak gotuję w osolonej wodzie przez 40min (aż się lekko rozgotuje i bedzie kleista). W międzyczasie obieram marchewki i selery, kroję na pół i gotuję z liściem, zielem i solą do miękkości. Wyławiam, wywar zostawiam. Studzę kaszę i warzywa. Duszę drobno pokrojoną cebulę. Do dużej miski wkładam ostudzoną kaszę i ścieram na grubych oczkach warzywa. Dodaję cebulę, koperek, olej i na oko siemię i bułkę, aby masa była zwięzła, gęsta i nie kleiła się na bardzo do rąk. Przyprawiam oregano, solą i pieprzem do smaku. Formuję kulki, spłaszczam i obtaczam w mące. Smażę na teflonowej patelni z niewielką ilością oleju.










Przygotowuję sos: wywar doprowadzam do wrzenia, dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek i zagęszczam mąką. Solę do smaku.

Kotlety polane sosem świetnie smakują z pieczonymi ziemniaczkami :)



SMACZNEGO ! :)


2 komentarze:

  1. Świetne przepisy - wszystkie. Będe musiała przetestować te kotleciki i kokosowe Bounty .
    POzdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy bardzo :) cieszymy się że nasze przepisy przypadły do gustu i polecamy się na przyszłość :) Pozdrawiamy :)

      Usuń