Składniki na pulpety:
- 3 średnie buraki
- 1/2 szkl kaszy gryczanej
- 1/2 szkl płatków owsianych
- 1/2 szkl siemienia lnianego mielonego
- 3 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz
- garam masala
- papryka słodka
- bułka tarta
Buraki obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Blanszuję. W tym czasie gotuję kaszę w 1 szkl osolonej wody. Płatki owsiane i siemię zalewam wrzątkiem aby zgęstniało. Wszystko studzę, następnie łączę w dużej misce. Dodaję przyprawy według uznania, olej oraz bułkę tartą aby masa była zwięzła. Dokładnie ugniatam. Formuję niewielkie kulki, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok 30min w temp 170st.
Składniki na spagetti (dla 1 osoby):
- 1/4 paczki makaronu spagetti (najlepiej pełnoziarnisty, u mnie dziś zwykły)
- 200 ml przecieru pomidorowego (u mnie własnej roboty)
- oregano
- majeranek
- sól, pieprz
Makaron gotuję w osolonej wodzie. Odcedzam.
Przecier podgrzewam w rondelku, dodaję przyprawy oraz makaron. Nie musi wrzeć. Mieszam dokładnie i wykładam na głęboki talerz. Na górze układam kilka pulpetów.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz