wtorek, 14 października 2014

SPAGETTI Z PULPETAMI BURACZANO-GRYCZANYMI

Tradycyjne spagetti w sosie pomidorowym z niecodziennymi pieczonymi pulpacikami... zapraszam do przetestowania :)

Składniki na pulpety:
  • 3 średnie buraki
  • 1/2 szkl kaszy gryczanej
  • 1/2 szkl płatków owsianych
  • 1/2 szkl siemienia lnianego mielonego
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • garam masala
  • papryka słodka
  • bułka tarta
Przygotowanie:
Buraki obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Blanszuję. W tym czasie gotuję kaszę w 1 szkl osolonej wody. Płatki owsiane i siemię zalewam wrzątkiem aby zgęstniało. Wszystko studzę, następnie łączę w dużej misce. Dodaję przyprawy według uznania, olej oraz bułkę tartą aby masa była zwięzła. Dokładnie ugniatam. Formuję niewielkie kulki, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok 30min w temp 170st.




Składniki na spagetti (dla 1 osoby):
  • 1/4 paczki makaronu spagetti (najlepiej pełnoziarnisty, u mnie dziś zwykły)
  • 200 ml przecieru pomidorowego (u mnie własnej roboty)
  • oregano
  • majeranek
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotuję w osolonej wodzie. Odcedzam.
Przecier podgrzewam w rondelku, dodaję przyprawy oraz makaron. Nie musi wrzeć. Mieszam dokładnie i wykładam na głęboki talerz. Na górze układam kilka pulpetów.

SMACZNEGO!













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz