wtorek, 18 lutego 2014

SAŁATKA MAKARONOWA Z AWOKADO

Dziś trochę inny obiad ... ale równie sycący i pełnowartościowy zrobiony w 10min :)
Wystarcza na 2 spore porcje.

Składniki:
  • 1/3 paczki makaronu pełnoziarnistego kokardki
  • 1 awokado
  • pół puszki groszku
  • pół puszki kukurydzy
  • garść orzechów laskowych
  • garść pestek dyni
  • przyprawa do makaronu Prymat
Przygotowanie:
Makaron gotuję aż będzie al dente. Odcedzam i płuczę pod zimną wodą.
Awokado obieram ze skórki i kroję na kawałki. Groszek i kukurydzę odcedzam.
Wszystkie składniki łączę razem w dużej misce, dodaję przyprawę do makaronu (ilość wg uznania). Dokładnie mieszam  .... i gotowe :)


Przypawa do makaronu zawiera idealnie pasujące zioła i co najważniejsze jest bez konserwantów. Spróbujcie :)

SMACZNEGO !

poniedziałek, 17 lutego 2014

KOTLETY RYŻOWO - SZPINAKOWE

Aż trudno uwierzyć że jeszcze kilka lat temu na widok szpinaku robiło mi się niedobrze :P
Teraz nie wyobrażam sobie potraw bez tego zielska :) Od jakiegoś czasu stał się nieodzownym składnikiem moich kuchennych improwizacji :)
Poczytajcie dlaczego warto jeść szpinak:

Składniki:
  • ok 250g brązowego ryżu
  • 1/2 paczki mrożonego szpinaku
  • 1 szkl płatków owsianych
  • 1/2 szkl bułki tartej
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz cayenne
  • sezam (panierka)
Przygotowanie:
Ryż gotuję w osolonej wodzie do chwili aż lekko się rozgotuje (ok.45min). Odcedzam i studzę.
Płatki owsiane zalewam wrzątkiem do ich poziomu i odstawiam na bok.
Cebulę kroję drobno, czosnek przeciskam przez praskę. Duszę na patelni do miękkości, dodaję mrożony szpinak i czekam aż się rozpuści, co kilka minut mieszam. Studzę.
W dużej misce łączę ryż, płatki i szpinak. Dodaję bułkę tartą i przyprawy. Mieszam dokładnie.




Formuję kulki, spłaszczam i obtaczam w sezamie. Smażę na niewielkiej ilości oleju na patelni teflonowej.




Kotlety są kleiste dzięki owsiance i ryżu. Bułki tartej można śmiało dodać więcej, aby kotlety były jeszcze bardziej zwarte. Mi wyszło 14 sztuk.

SMACZNEGO !











BROWNIE JAGLANE

Chwila przyjemności w jednym kawałku ...
Z okazji Walentynek postanowiłam zamiast oklepanych prezentów przygotować coś oryginalnego dla mojej drugiej połowy...wyszło jaglane brownie które zaskoczyło nowym, ciekawym smakiem O.O
Czas przygotowania: 40min + czas pieczenia

Składniki:
  • 1/2 szkl kaszy jaglanej
  • puszka mleka kokosowego
  • 200g daktyli
  • 3 banany
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 szkl kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • orzechy ziemne ( do dekoracji )


Przygotowanie:
Kaszę jaglaną płuczę pod wrzątkiem aby pozbyć się goryczki. Zalewam mlekiem kokosowym (nieschłodzonym aby nie było gęste), dodaję daktyle i gotuję aż kasza wchłonie mleko a daktyle zmiękną. Zestawiam z ognia.



W kąpieli wodnej rozpuszczam pokruszoną czekoladę.
Do masy jaglano-daktylowej dodaję obrane banany, olej, kakao, proszek do pieczenia, mąkę kukurydzianą oraz rozpuszczoną czekoladę. Blenduję wszystko na gładką masę ok 5 min. Wylewam do formy posmarowanej lekko olejem. Układam orzechy. Piekę 1h w temp 180st.
Po wyjęciu z piekarnika wynoszę w chłodne miejsce.

I wyszło coś takiego:



Mała prywata ma zdjęciu wyżej :P
Brownie wyszło takie jak powinno, zwięzłe, zbite i wilgotne. Nie, to nie zakalec ! Konsystencją przypomina tradycyjny blok czekoladowy.
Świetny dodatek do kawy :)

SMACZNEGO !

czwartek, 13 lutego 2014

KOKTAJL PIETRUSZKOWO - ŻYTNIO - IMBIROWY

Dziś w roli głównej - NATKA PIETRUSZKI ! O tej walorach leczniczych słychać już od daaawna, więc w naszej kuchni będzie pojawiać się znacznie częściej :) W połączeniu z imbirem daje nie tylko bombę witaminową ale i piękny korzenny aromat.
Więcej o pietruszce do poczytania:
http://rosliny-lecznicze.pl/pietruszka/

Składniki:
  • 2 banany
  • 2 kiwi
  • spory pęczek natki pietruszki
  • 1/2 szkl płatków żytnich
  • mały jogurt naturalny
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki imbiru
Przygotowanie:



Owoce obieram ze skórki, kroję na mniejsze kawałki, umieszczam w wysokim naczyniu. Natkę płuczę i łączę z owocami.Dodaję płatki, jogurt, miód i imbir. Blenduję na gładko.Jem ze smakiem ! :D




SMACZNEGO !

środa, 12 lutego 2014

JAGLANKA ŚNIADANIOWA

Najzdrowsza kasza ze wszystkich kasz, zasadotwórcza znalazła i u nas zastosowanie. Tym razem kasza na śniadanie. W połączeniu z otrębami, orzechami, dynią i słonecznikiem ... :) mega syta :P



Składniki:
  • 3/4 szkl suchej kaszy jaglanej
  • ok 2 szkl wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka miodu (lub cukru brązowego)
  • garść orzechów ziemnych
  • 2 łyżki otrąb (u mnie pszenne)
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 1 łyżka migdałów mielonych
Przygotowanie:
Kaszę opłukuję zimną a następnie wrzącą wodą, aby pozbyć się goryczki. Gotuję z odrobiną soli i miodem (cukrem) do momentu, aż wchłonie całą wodę. Przekładam do miski, dodaję dodatki, mieszam i jeeeem :D... nic prostszego :)



Jak najbardziej pasują tutaj również orzechy włoskie, laskowe czy migdały w całości.
Dodatki dobierajcie zgodnie z upodobaniami: rodzynki, żurawina, cynamon, daktyle ....
Jaglanka będzie też świetnie smakować ugotowana w mleku roślinnym (ryżowym, sojowym, owsianym)

SMACZNEGO !

niedziela, 9 lutego 2014

SAŁATKA EGZOTYCZNA

I tu pomysłem wykazała się ... mama :P Zrobiłyśmy ze wszystkiego co było pod ręką :)

Składniki:
  • 1 pomelo
  • 1 awokado
  • 3 pomarańcze
  • 2 banany
  • 3 kiwi
Przygotowanie:
Rzecz jasna ... owoce pokroić w kostkę i wymieszać :)

Pomelo podobnie jak grapefruit ma gorzką błonkę w środku, dlatego miąższ należy oddzielić od błonki i skroić.
Awokado ma dużą pestkę w środku. Ruchem noża dookoła owocu oddzielam miąższ od pestki.





SMACZNEGO !

czwartek, 6 lutego 2014

BUŁECZKI CZOSNKOWE

Chrrrrrrrujące ! Czyli takie jakie powinny być prawdziwe bułki czosnkowe :) Do tego bogata w składniki odżywcze natka pietruszki. Spróbujcie :)

Składniki na ciasto:
  • 0,5 kg mąki (u mnie pszenna, ale może być też żytnia lub orkiszowa)
  • 30g drożdży
  • 1 szkl wody
  • 1/4 szkl oleju
  • szczypta soli
Składniki na farsz:
  • 5 ząbków czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
 Przygotowanie:

W dużej misce łączę mąkę, wodę, sól i pokruszone drożdże. Ugniatam na gładką masę, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 20min. Po tym czasie, gdy ciasto trochę urośnie dodaję olej, ugniatam i odstawiam na ok 1h (ponownie w ciepłe miejsce).

Przygotowuję farsz: siekam drobno czosnek (można też przesiać przez praskę) i natkę pietruszki. Dodaję oliwę i sól do smaku.

Gdy ciasto urośnie, formuję średniej wielkości kulki, nieco roluję i spłaszczam. Nacinam w dwóch miejscach i wypełniam je farszem.




Układam na blasze, piekę w temp 170st aż lekko się zarumienią (ok 25min).





Zamiast wody, do ciasta też dobrze pasuje mleko ryżowe.
Bułki świetnie smakują na ciepło ;)

SMACZNEGO !

BOUNTY

Pora na coś słodkiego...bounty z bananem polane gorzką czekoladą :D Pychotaaaaaaa :D ... i tylko 20min pracy :)

Składniki:
  • 1 szkl wiórek
  • 1 banan
  • 1/3 szkl cukru pudru ( u mnie brązowy)
  • 1/3 szkl wody
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 8 papierowych foremek do muffinek
Przygotowanie:

Wiórki prażę na suchej patelni aż zbrązowieją. Banana łamię na kawałki i blenduję z cukrem pudrem i wodą. Łączę z wiórkami i miksuję ponownie aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Wkładam do lodówki na 10min.




 W kąpieli wodnej roztapiam pokruszoną czekoladę. Połowę wlewam na spód foremek. Następnie wykładam masę kokosową i przykrywam pozostałą czekoladą. Kładę do zamrażarki na 30min.




  



  


 

SMACZNEGO !

poniedziałek, 3 lutego 2014

KOTLETY Z KASZY PĘCZAK

Z gryczanej i jaglanej już jadłam, ale z pęczaku pierwszy raz :) Do tego w sosie koperkowym :) Fakt, że troszkę pracochłonne, ale pyyyyyycha :) Wystarczy na 2 obiady dla 2 osób :)

Składniki:
  • 1 szkl kaszy pęczak
  • 3 marchewki
  • 2 selery
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koperku ( u mnie mrożony)
  • 1 łyżka oleju
  • siemię lniane mielone
  • bułka tarta 
  • mąka
  • oregano
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
Sos:
  • wywar z warzyw
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koperku
  • mąka do zagęszczenia
Przygotowanie:
Kaszę pęczak gotuję w osolonej wodzie przez 40min (aż się lekko rozgotuje i bedzie kleista). W międzyczasie obieram marchewki i selery, kroję na pół i gotuję z liściem, zielem i solą do miękkości. Wyławiam, wywar zostawiam. Studzę kaszę i warzywa. Duszę drobno pokrojoną cebulę. Do dużej miski wkładam ostudzoną kaszę i ścieram na grubych oczkach warzywa. Dodaję cebulę, koperek, olej i na oko siemię i bułkę, aby masa była zwięzła, gęsta i nie kleiła się na bardzo do rąk. Przyprawiam oregano, solą i pieprzem do smaku. Formuję kulki, spłaszczam i obtaczam w mące. Smażę na teflonowej patelni z niewielką ilością oleju.










Przygotowuję sos: wywar doprowadzam do wrzenia, dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek i zagęszczam mąką. Solę do smaku.

Kotlety polane sosem świetnie smakują z pieczonymi ziemniaczkami :)



SMACZNEGO ! :)


KOKTAJL BANANOWY Z KAKAO I ORZECHAMI

Moja propozycja na śniadanie :) Zdrowy, pełnowartościowy i energetyczny koktajl na dobry początek dnia. Szklanka gęstego koktajlu wystarcza na 3-4 godziny :)

Składniki:
  • 2 duże banany
  • 1/2 szkl wody
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka kakao
  • łyżka otrębów pszennych/żytnich
  • łyżka pestek słonecznika
  • łyżka orzechów włoskich
  • łyżka orzechów ziemnych

Wszystkie składniki umieszczam w wysokim naczyniu i rozdrabniam blenderem na gładką masę. Przelewam do szklanki i .... wcinam :)


A do koktajlu obowiązkowo poranna niezastąpiona KAWA ! :D



 SMACZNEGO !

niedziela, 2 lutego 2014

PASZTET Z BURAKÓW

Już jakiś czas temu naszło mnie, żeby zrobić coś nowego do kanapek :) Poszperałam i natknęłam się na pasztet z buraków z pomidorkami, kaparami, migdałami i oliwkami. Wyszło cudoooo w ogromnej ilości, co jedliśmy przez prawie tydzień :P

Składniki:
  • 5 dużych buraków
  • szklanka sproszkowanych migdałów
  • 1/2 szkl suszonych pomidorków z zalewy
  • 1/2 szkl kaparów
  • 1/2 szkl zielonych oliwek bez pestek
  • 1/2 szkl siemienia lnianego mielonego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 cytryna
  • 1 średnia cebula
  • marchewka, seler, por, ziele angielskie, liść laurowy, sól (do wywaru)

Przygotowanie:
Zaczynam od zrobienia wywaru warzywnego: gotuję warzywa w 300ml wody z zielem, liściem i solą. Wyławiam. Wywar studzę.


Buraki obieram, kroję na kawałki i gotuję do miękkosci.
Wyciskam sok z cytryny.
Cebulę kroję w drobną kostkę i duszę aż będzie miękka.
Do dużej miski wkładam: ugotowane buraki, pomidorki, kapary, oliwki, sos sojowy, sok z cytryny, podsmażoną cebulę. Blenduję, dodając stopniowo wywar. Następnie dodaję migdały i siemię lniane. Masa powinna być gęsta. Wykładam ją do formy wysmarowanej lekko olejem. Piekę w temp 180st przez 1 godz. Studzę, wkładam na noc do lodówki.



Pasztet ten wychodzi miękki (nawet po nocy spędzonej w lodówce), dzięki czemu świetnie rozsmarowuje się na kanapkach.
Warzywa z wywaru można dowolnie zjeść ( nie będą potrzebne do pasztetu ) :)
Pasztet rewelacyjnie smakuje z papryką i ogórkiem konserwowym :D



SMACZNEGO !!