niedziela, 27 kwietnia 2014

PASZTECIKI Z SOCZEWICĄ

Fajny pomysł na drugie śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia... na ciepło, na zimno, najlepsze z ćwikłą :)

Składniki na ciasto:
  • 0,5kg mąki pszennej
  • 50g drożdży
  • ciepła woda
  • szczypta soli

Składniki na farsz:
  • 1 szkl zielonej soczewicy
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/3 szkl siemienia lnianego mielonego
  • sól
  • pieprz
  • pieprz ziołowy

Przygotowanie:
W dużej misce umieszczam mąkę. Kruszę drożdże, sypię szczyptę soli oraz dolewam tyle wody aby ciasto dało się wyrobić – leję wodę powoli. Zagniatam ciasto, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W międzyczasie szykuję farsz... soczewicę gotuję w 1,5szkl osolonej wody aż zmięknie (ok 30min). Odcedzam. W osobnym rondelku gotuję startą na tarce marchewkę oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Również odcedzam. Łączę składniki w misce, dosypuję suche siemie lniane, przyprawy do smaku i wyrabiam rękoma.

Wyrośnięte ciasto przekrawam na pół. Jedną połówkę odkładam, a drugą rozwałkowuję na stolnicy. Kroję nożem trójkąty, na które kładę po 1 łyżce farszu. 



Zawijam najpierw rogi boczne do środka, następnie zwijam całość w rulon w kierunku trzeciego rogu. Zawinięte paszteciki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 25min w temp 170st.



SMACZNEGO !

poniedziałek, 21 kwietnia 2014

MAKOWIEC WEGAŃSKI

Cześć wam wszystkim :) Po długiej nieobecności wita was ponownie męska część bloga :) Pora nadrobić zaległości :)
W naszym pierwszym poście na zdjęciu, prezentującym stół świąteczny, pojawił się makowiec. Teraz przy okazji świąt wielkanocnych zagościł ponownie na naszym stole. W domu zrobił furrorę smakiem i wyglądem, więc postanowiłem podzielić się przepisem :) Makowiec ten jest wbrew pozorom bardzo prosty w przygotowaniu. Mój przepis jest na podwójną porcję ciasta i masy makowej (czyli na 2 makowce), więc przygotowanie może zająć duższą chwilę :) Warto jednak poświęcić czas gdyż jest bardzo smaczny, zdrowy i prezentuje się idealnie. A więc do dzieła.

Składniki na ciasto:
  • 0,5 kg mąki pszennej najlepiej tortowej
  • 40g drożdży
  • ok 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
  • 1/4 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • ok 2-3 łyżki cukru (u mnie trzcinowy)

Składniki na masę makową:
  • 0,5 kg maku w ziarenkach
  • ok 800ml mleka roślinnego lub wody do ugotowania maku
  • ok 1/4 szklanki cukru
  • ok 0,5 szklanki rodzynek
  • olejek migdałowy lub inny według uznania
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • kilka łyżek mąki kukurydzianej lub kaszy manny

Przygotowanie:
Na początek ciasto. Z drożdży robIę rozczyn: do kubka kruszę drożdże, wlewam odrobinę ciepłej wody, wsypuję 1-2 łyżki mąki, dokładnie mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce.
Gdy rozczyn podrośnie (po ok 15 min) wlewam go do wysypanej na stolnicy mąki. Dodaję sól, cukier, olej i mleko. Dokładnie wyrabiam i zagniatam ciasto aż będzie jednolite i sprężyste. Przekładam je do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzinę. W tym czasie robię masę makową. Mak gotuję przez ok pół godziny w mleku lub wodzie. Odcedzam i mielę 3 razy w maszynce do mielenie.
 Łatwiejszy sposób to użyć maku mielonego który tylko zalewamy gorącym mlekiem lub wodą, ale ja chciałem użyć procedury tradycyjnej :) następnie dodajemy resztę składników i mieszamy. Kaszy many lub mąki kukurydzianej używamy tyle by dobrze zagęścić i związać masę.


Ciasto wyciągam z miski, przez chwilę ugniatam i kroję na 2 części. Każdą część wałkuję na grubość ok 0,5 cm. Staram się utworzyć placek w kształcie prostokąta. 


Wykładam na niego masę zostawiając przy każdym brzegu 3 cm odstępu. Zawijam najpierw boki a potem zwijam całość w rulon od dołu do góry. 





Przekładam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładam do piekarnika nagrzanego do ok 170oC i piekę przez ok 45-50 min aż ciasta całe będą zarumienione. 




Ciasto możemy udekorować polewą lub cukrem pudrem.
Życzę udanych wypieków i smacznego :) Pozdro :)

WIELKANOCNY STÓŁ

Jak my kochamy święta !:D ... dni kiedy możemy się wyciszyć, odpocząć w domowym zaciszu i ... poeksperymentować w kuchni :D Niemalże cała sobota zeszła nam na szykowaniu potraw :P Być może część z nich nie jest stricte wielkanocnych, ale okazały się strzałem w dziesiątkę. Na naszym stole zagościło:
  • barszczyk biały z sojową wkładką 
  • bigos z grzybami
  • sałatka jarzynowa z ziemniaczanym majonezem
  • pasztet jaglany ze śliwką
  • pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami
  • wegańskie jajka :D
  • makowiec
  • 2 babki
  • galaretki z owocami w kształcie jajek
Z racji faktu, że stół dzieliliśmy z rodzicami, pojawiły się też inne nie wegetariańsko-wegańskie potrawy, ale to pomijamy :) Sami zobaczcie ....


Obiecujemy, że przepisy wszystkich przygotowanych przez nas dań dodamy wkrótce :)
 

piątek, 18 kwietnia 2014

SAŁATKA Z JARMUŻEM I ROSZPONKĄ

Na jarmuż trafiłam przypadkiem, będąc w jednym ze sklepów sieci Biedronka. Aby nie poddawać go obróbce termicznej i utracie tego co cenne, zrobiłam na kolacje sałatkę. Do tego doszła roszponka i to co było pod ręką ...feta, pomidor, cukinia, cebula.
Wyszła przepyszna ;)

Składniki:
  • 2 spore garście jarmużu
  • tyle samo roszponki
  • 1 duży pomidor
  • 1/3 cukini
  • mała cebula czerwona
  • 3/4 kostki sera feta
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy do dań włoskich 
Przygotowanie:
Jarmuż i roszponkę myję pod bieżącą wodą, umieszczam w dużej misce. Pomidora i cukinię myję i kroję (pomidor w cząstki, cukinia w półpaski). Cebulę obieram i kroję w piórka. Ser kroję w małą kostkę. Łączę wszystko z zieleniną w misce, doprawiam.


SMACZNEGO !

WEGAŃSKA BABKA WIELKANOCNA

Moja pierwsza w życiu babka ! :D Do tego udana (biorąc pod uwagę fakt, że nie zrobił się zakalec, ani ciasto nie oklapło) :)
Zamieszczam bardzo prosty przepis :)
Nie pisze o walorach smakowych, bo jeszcze nie próbowałam :P ... babeczka stygnie :)

Składniki:
  • 4 szkl mąki pszennej tortowej
  • 1 szkl brązowego cukru
  • 10 łyżek oleju słonecznikowego / rzepakowego
  • 2 szkl mleka ryżowego
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z 2 pomarańczy
  • 1/2 szkl rodzynek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody
  • tabliczka gorzkiej czekolady jako polewa
Przygotowanie:
Przygotowuję mleko ryżowe (przepis kilkanaście postów wcześniej). Łączę w dużej misce przesianą mąkę, cukier, proszek, sodę. Dolewam mleko i olej. Miksuję. Dodaję sok z cytryny, skórkę z pomarańczy i rodzynki. Miksuję ponownie.
Smaruję formę niewielką ilością oleju. Wykładam ją ciastem.
Piekę 45 min w temp 180st.



W kąpieli wodnej rozpuszczam pokruszoną czekoladę. polewam nią babkę. GOTOWE :)





SMACZNEGO !!
I WESOŁYCH BABKOWYCH ŚWIĄT ;)

wtorek, 8 kwietnia 2014

ZDROWE ŚNIADANIE

Na pomysł skomponowania takiego śniadania wpadłam kilka dni temu gdy musiałam zabrać do szkoły jedzenie na cały dzień :) ... jogurt naturalny w kubku + pojemnik wypełniony płatkami, zbożami itp, wystarczyło zalać, zamieszać i gotowe :)
Składniki możecie dobierać wedle upodobań, ważne aby były pełnoziarniste i aby nie zabrakło owoca i miodu:)
Dziś propozycja podania warstwami zaczynając od bananów, kończąc na pestkach dyni z miodem :)

Składniki:
  • duży kubek jogurtu naturalnego
  • 1 banan
  • garść poppingu
  • garść otrębów 
  • garść pełnoziarnistych chrupek "Błonnik"
  • 1 łyżka kleiku ryżowego
  • garść płatków żytnich
  • garść pestek dyni
  • 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Na spód salaterki wykładam pokrojonego banana, polewam łyżką miodu, następnie połową kubka jogurtu. Następnie sypię popping, ortęby, płatki, chrupki, kleik i zalewam resztą jogurtu. Na wierzch sypię pestki dyni i polewam miodem.
Niebo w gębie :D





Do śniadania proponuję szklankę świeżo wyciśniętego soku z mandarynek :)

SMACZNEGO !

poniedziałek, 7 kwietnia 2014

PLACUSZKI JAGLANE Z TWAROGIEM

Doskonałe na lunch. Świetnie smakują polane miodem czy dżemem. Idealnie pasuje do nich również syrop klonowy lub syrop z agawy (ja nie dysponuję:P). Placuszki posypałam pestkami dyni, otrębami pszennymi i poppingiem (ekspandowane nasiona amarantusa).

Składniki:
  • 1/2 szkl suchej kaszy jaglanej
  • ok 300g chudego twarogu
  • 1 szkl mąki 
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z pomarańczy
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
Przygotowanie:
Kaszę gotuję w nieco ponad szklance wody (bez soli). W międzyczasie przeciskam twaróg przez praskę do ziemniaków (można też przez maszynkę). Dodaję jajka, mąkę, cukier, proszek, skórkę z pomarańczy, olej. Mieszam. Gdy kasza wchłonie całą wodę, dodaję ją do całości. Miksuję, aż składniki się połączą. Masa nie powinna być zbyt gęsta, gdyż utrudnia to rozprowadzanie jej po patelni. Nakładam po sporej łyżce na patelnię beztłuszczową. Smażę na rumiano.






SMACZNEGO !