piątek, 27 czerwca 2014

ARBUZOWO - ANANASOWE SMOOTHIE

I LOVE SMOOTHIES !!

O tej porze gdy jest ciepło, a niekiedy wręcz upalnie, gorączkę chłodzę pełnymi owoców smoothies :D Zamiast pełnych tłustej śmietany lodów kupowanych w budkach, miksuję owoce z kostkami lodu. Wychodzi a'la sorbet. Bez dodatku cukru, mleka ani śmietany.

Wypróbujcie... tym razem
  • banan
  • arbuz
  • ananas świeży
Owoce obieram, kroję na kawałki. Dorzucam 4 kostki lodu i blenduję w wysokim naczyniu :)
Nic prostszego a zdrowe, pełne witamin i pożywne

SMACZNEGO !





JAGODOWO-POZIOMKOWE CIASTO JOGURTOWE

Sezon na owoce w pełni, postanowiłam więc wykorzystać to co las nam daje, czyli jagody i poziomki :) Po przedwczorajszej wyprawie, przyniosłam do domu zbiory, z których upiekłam ciasto.
Zjedzone i pochwalone :P

Składniki:
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl oleju z pestek winogron
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl cukru brązowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 małe jogurty naturalne (lub 1 duży)
  • poziomki
  • jagody
  • bułka tarta do wysypania blachy
Przygotowanie:
Jajka miksuję z cukrem. Dodaję olej oraz jogurt. Następnie przesiewam mąkę z proszkiem i również dodaję do masy. Miksuję ponownie. Wylewam ciasto na okrągłą blachę wysypaną bułką tartą. Posypuję umytymi owocami. Piekę ok 40min w 180st.

SMACZNEGO !








wtorek, 24 czerwca 2014

TAGLIATELLE Z PESTO

Tym obiadem zajadam się już trzeci dzień z rzędu :P
Fakt faktem, że jest dość ciężkie, ale solidny trening po przyspiesza spalanie :)
Mój przepis na pesto jest nieco inny niż oryginalny, gdyż nie zawiera oliwy ani orzeszków piniowych. Niemniej jednak, smakuje wybornie.
100% WEGAŃSKIE

Składniki:
  • 4 gniazda makaronu pełnoziarnistego tagliatelle (bezjajecznego)
  • ok 10 liści świeżej bazylii
  • 3 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • garść orzeszków ziemnych
  • ząbek czosnku
  • pieprz
  • sól
  • kilka pomidorków suszonych z zalewy
  • pestki dyni
  • pestki słonecznika
Przygotowanie:
Makaron gotuję w nieco osolonej wodzie do momentu, aż będzie al dente.
W międzyczasie szykuję pesto: blenduję olej, orzeszki, bazylię, czosnek, pieprz i sól.
Pomidorki odcedzam z zalewy, kroję na cienkie paseczki.
Makaron odcedzam, dodaję pesto, pomidorki, mieszam. Wykładam na talerz. Posypuję pestkami dyni i słonecznika.

SMACZNEGO !



niedziela, 22 czerwca 2014

VEGEBURGERY W BUŁCE


Cześć wam, z tej strony Damian :) Ostatnio mam mało czasu na wszystko więc posty dodaje głównie Aga ale akurat znalazłem chwilę żeby coś pokombinować w kuchni. Ostatnio Agnieszkę dopadł szał burgerów więc i ja postanowiłem dorzucić do tego tematu swoje trzy grosze :) A więc uwaga czas na vegeburgery w bułce :) Przepraszam za słabą jakość zdjęć ale robiłem telefonem bo aparatu obecnie nie posiadam :)

Przepis na ciasto drożdżowe pojawiał się już kilka razy więc przedstawię wersję skróconą.
Składniki na 4 duże bułki:
  • 50g drożdży
  • 2 szklanki mąki ( ja dałem 1 szkl. pszennej tortowej i 1 szkl. żytniej 720)
  • szklanka ciepłej wody
  • po łyżeczce soli i cukru
  • 1-2 łyżki oleju
  • garść otrębów żytnich
Z drożdży, cukru i odrobiny wody robimy rozczyn i odstawiamy na ok 10-15 min. Do miski wsypujemy pozostałe składniki suche i mieszamy. Wlewamy rozczyn, wodę i olej i wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby dosypujemy mąki. Ciasto musi być zwięzłe, elastyczne i z łatwością odchodzić od rąk ale nie za suche. przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie gnieciemy ciasto jeszcze raz i kroimy na 4 równe części z których formujemy bułki. Powinny być raczej płaskie (rosną dużo w górę) o średnicy ok 8-10 cm.
układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy aż trochę podrosną (ok 10 min). Można je posypać sezamem lub makiem dla lepszego efektu wizualnego :D Wkładamy do nagrzanego piekarnika (ok 180-200°C) i pieczemy przez 15-20 min. Lepiej żeby nie spiekły się z zewnątrz tak bardzo ponieważ później będą jeszcze podpiekane z burgerem :)



A więc bułki mamy z głowy. Teraz czas na burgery :)

Składniki na 4 duże kotlety:
  • szklanka suchej soczewicy czerwonej
  • pół szklanki suchej kaszy jaglanej
  • troszkę ponad pół szklanki świeżo zmielonego siemienia lnianego
  • trochę bułki tartej (sypałem na oko ale będzie mniej więcej garść)
  • przyprawy wedle uznania – ja dodałem gotową mieszankę do steku :)
Soczewicę i kaszę jaglaną gotujemy. Po ostudzeniu wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy i siemię lniane i dokładnie mieszamy ręką. Możemy najpierw całość zmielić trochę w robocie kuchennym masa - masa wyjdzie wtedy gładsza (ja tak robiłem) ale nie jest to konieczne. Podczas mieszania dodajemy bułkę tartą by masa była dosyć zbita i dokładnie ugniatamy masę (tak jak ciasto). I teraz czas na domowe przedszkole :D Dzielimy masę na 4 równe części i formujemy z nich kulki. Następnie spłaszczamy je żeby wyszły równomierne okrągłe placki wielkości upieczonej bułki. Będą dosyć grube ale takie lubię. A jeśli ktoś nie lubi to można zrobić więcej cieńszych placków. Placki te obtaczamy dodatkowo w bułce tartej zmieszanej z mielonym siemieniem lnianym. Ja tak przygotowane kotlety włożyłem jeszcze na ok 30 min do lodówki żeby dodatkowo trochę stężały ale też nie jest to konieczne. Burgery pieczemy w piekarniku lub smażymy (ja piekłem bo to dużo zdrowsze). 
Burgery przed pieczeniem


Po upieczeniu
 

No to czas na trzecią część czyli łączenie bułki z kotletem :D Tu już niech poniesie was wyobraźnia :) Ja położyłem na dolną część bułki najpierw cebulę czerwoną, potem kotlet, na to rzodkiewkę, pomidora jeszcze raz cebulę i dopiero przykryłem drugą połówką bułki.  Wszystko dobrze jest przebić od góry patyczkiem do szaszłyka żeby trzymało się kupy :) 
Tak skomponowany vegeburger podpiekamy przez kilka chwil w piekarniku i wcinamy :)  Można dodać ketchup albo jakiś sos własnej roboty ale mi akurat już nie chciało się go robić :P
No i brakuje brakuje tu zieleni np. sałaty ale akurat nie miałem :)

 
Życzę wam smacznego i udanych podbojów kuchni :) Do następnego przepisu pozdro :)

piątek, 20 czerwca 2014

SMOOTHIE BANANOWO-KIWI

W sam raz na upały. Mega orzeźwiający, łatwy, szybki i syty smoothie. Wystarcza na 4h :P

Składniki:
  • 1 banan
  • 1 kiwi
  • duży jogurt naturalny
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • kilka kostek lodu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zblendować i gotowe :D

SMACZNEGO !



poniedziałek, 9 czerwca 2014

BURGERY SOCZEWICOWE ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Pieczone kotlety goszczą w moim menu coraz częściej. Zapewne dlatego, że moge je zjeść na zimno gdy jestem w pracy lub na uczelni. Nazwa postu dość rozbudowana, ale zawiera wszystkie składniki dzisiejszych burgerów :)

Składniki:
  • 1 szkl suchej zielonej soczewicy
  • 2 duże garście świeżego szpinaku
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów
  • bułka tarta
  • sól 
  • pieprz cayenne
  • garam masala
 Przygotowanie:
Soczewicę gotuję w osolonej wodzie,aż zmięknie i wchłonie część wody (trochę wody zostawiam aby łatwiej się blendowało). Studzę. Dodaję umyty szpinak, pomidorki odsączone z zalewy. Blenduję na gładko. Dodaję bułkę tartą na oko oraz przyprawy do smaku. Wyrabiam rękoma. Formuję kulki, spłaszczam. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w temp 190st ok 25 min.

SMACZNEGO !






piątek, 6 czerwca 2014

BURGERY GRYCZANE Z TWAROGIEM

Po raz kolejny coś pieczonego, tym razem bezglutenowego, lecz nie wegańskiego :P
Burgery na obiad i do kanapki. Kasza gryczana świetnie skleja, nie potrzeba jajka, płatków owsianych czy innych zlepiaczy :P

Składniki:
  • 1 szkl suchej kaszy gryczanej
  • ok 200g twarogu chudego
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz cayenne
  • przyprawa garam masala
  • kolendra mielona
  • tymianek suszony

Przygotowanie:
W osolonej wodzie gotuję kaszę, aż wchłonie całą wodę. Studzę. Dodaję pokruszony drobno twaróg oraz posiekany szczypiorek i natkę. Wyrabiam rękoma. Dodaję przyprawy według uznania. (wszelkie kotlety/burgery lubię gdy są pikantne, nie szczędzę więc cayenne i garam masala) :)

SMACZNEGO !






niedziela, 1 czerwca 2014

KOTLETY BOTWINKOWO -SZPINAKOWE

Tym razem kotlety pieczone, ala burgery. Można położyć na kanapkę, wcisnąć w bułkę lub zjeść na obiad :)
Niestety mój weganin nie będzie miał przyjemności spróbować, już jutro wszystkie znikną :P wyszły niesamowicie aromatyczne

Składniki (u mnie 10 sztuk):
  • pęczek botwiny
  • paczka szpinaku świeżego
  • 1 cebula
  • 1/2 szkl suchej kaszy jaglanej
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • 1/3 szkl pestek słonecznika
  • 1/3 szkl siemienia lnianego ziarnistego
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron (lub każdy inny)
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ok 1/2 szkl bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz cayenne
  • sól
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotuję w osolonej wodzie (1:2). Studzę.
Botwinę, szpinak i cebulę siekam i blanszuję. Studzę.
Koperek i szczypiorek drobno siekam i umieszczam w misce. Dodaję wszystkie składniki łącznie z kaszą i zblanszowaną zieleniną. Dokładnie mieszam. Formuję kulki, które spłaszczam i kładę na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Piekę ok 20 min w temp 200st.

SMACZNEGO !