środa, 24 września 2014

ZUPA KREM Z DYNI

Jak sezon na dynię to i zupka dyniowa musi być :) Gęsta, kremowa, ziołowa .... pyyycha ! :D


Składniki:
  • nieduża dynia (ok 2kg)
  • 5 ząbków czosnku
  • rozmaryn (świeży  lub suszony)
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz
Szykuję dynię do pieczenia :
Kroję dynię na ćwiartki, wydrążam miąższ z pestkami. Oddzielam pestki od miąższu. Jeśli dynia jest mocno dojrzała, a jej skóra jest ciemno-pomarańczowa i twarda, obieram ją. Każdą ćwiartkę kroję na pół, a nastepnie w poprzek na małe kawałki.
Blaszkę smaruję niewielką ilością oleju, układam na niej kawałki dyni wraz z miąższem. Czosnek obieram, przeciskam przez praskę, kładę na dynię. Posypuję rozmarynem, odrobiną soli i pieprzu, oraz skrapiam olejem. Piekę w temp 200st do miękkości (ok 25min).


  • upieczona dynia
  • 5 średnich ziemniaków
  • kila ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • kurkuma
  • kolendra mielona
  • pieprz 
  • sól
  • pieprz cayenne
  • 2 szczypty cukru brązowego
  • do dekoracji: natka pietruszki, koperek, kleks jogurtu naturalnego (wersja niewegańska)
Przygotowanie:
Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, odcedzam.
Gotuję 2 szklanki wody z zielem angielskim, liśćmi laurowymi oraz niewielką ilością soli. Wrzucam upieczoną dynię i ugotowane ziemniaki. Blenduję na gładki, gęsty krem. Doprowadzam do wrzenia i zdejmuję z ognia. Doprawiam solą, pieprzem cayenne, kolendrą, cukrem, odrobiną kurkumy dla pogłębienia koloru.
Dekoruje według uznania .

SMACZNEGO !



poniedziałek, 15 września 2014

PASZTET WARZYWNY Z GRZYBAMI

Jak wrzesień to i grzyby...suszone, marynowane, gotowane itp.
Po ostatnich codziennych wyprawach do lasu postanowiłam oprócz weków zrobić także pasztet z ich udziałem. Idealny do kanapek :)

Składniki:
  • 1 szkl ugotowanej ciecierzycy
  • 1 szkl ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 seler
  • 4 małe marchewki
  • 1 cebula
  • 1/2szkl siemienia lnianego mielonego
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 szkl ugotowanych i posiekanych drobno grzybów leśnych
  • 5 ząbków czosnku
  • liść laurowy
  • majeranek
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • pieprz cayenne
  • bułka tarta
Przygotowanie:
Selera i marchewki ścieram na tarce na grubych oczkach. Cebulę siekam drobno. Warzywa zalewam wodą i duszęz dodatkiem oregano i liścia laurowego.  Studzę.
Ciecierzycę blenduję na gładko z zaparzonym siemieniem lnianym. Dodaję kaszę i ponownie blenduję. Dodaję ostudzone warzywa, grzyby, posiekaną drobno natkę oraz przyprawy. Ugniatam masę rękoma aż do wymieszania wszystkich składników. Dosypuję bułke tartą aby masa była zwięzła i nie kleiła się do rąk.
Gotową masą wykładam foremkę keksową uprzednio wysypaną bułką tartą.
Piekę w temp 170st ok 1h.

SMACZNEGO!