niedziela, 26 października 2014

SAŁATKA DYNIOWA Z RUKOLĄ, BRUKSELKĄ, GROCHEM I SŁONECZNIKIEM

Kolejna propozycja obiadowa i połączenie słodkiej samej w sobie dyni z grochem, brukselką i rukolą.
Dla lubiących takie połączenia jak znalazł :)
Zapraszam

Składniki:
  • 1/2 niedużej, obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 1 paczka rukoli
  • ok 250g brukselki
  • 1 szkl ugotowanego do miękkości grochu (1/2 szkl suchego)
  • spora garść pestek słonecznika
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól 
  • pieprz
Przygotowanie:
Dynię piekę jak w poście poniżej :] Studzę.
Brukselkę gotuję bez przykrycia w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru (aby nie była gorzka). Studzę. Każdą sztukę przekrawam na pół.
W misce łączę dynię, opłukaną rukolę, brukselkę, groch, pestki słonecznika.

Przygotowuję dressing:
W szklance łączę oliwę, sok z cytryny, cukier, musztardę, sól i pieprz. Dokładnie mieszam. Polewam sałatkę. Mieszam

SMACZNEGO !







PIECZONA DYNIA Z KASZĄ JAGLANĄ I TOFU

Propozycja na lekki, pożywny i pełnowartościowy obiad :)

Składniki:
  • 1/2 małej obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej (1/2 szkl suchej)
  • kostka tofu naturalnego
  • 1 mała cebulka
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 spore garście orzechów włoskich
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • rozmaryn suszony (może być świeży jak najbardziej)
Przygotowanie:
Pokrojoną dynię układam na blaszce, polewam odrobiną oleju, sypię lekko solą, czosnkiem i rozmarynem. Piekę w temp 200 st ok 15min aż zmięknie. Studzę.
Tofu odsądzam z zalewy i kroję w małą kostkę, polewam sosem sojowym.
Cebulkę kroję w cienkie piórka i duszę w wodzie aż zmięknie. Dodaję tofu. Dokładnie mieszam, dodaję pieprz i czosnek. Studzę.
W misce łączę dynię, kaszę jaglaną, tofu z cebulką. Dokładnie mieszam. Doprawiam solą do smaku, posypuję pokrojoną drobno natką i orzechami.

SMACZNEGO !











wtorek, 14 października 2014

SPAGETTI Z PULPETAMI BURACZANO-GRYCZANYMI

Tradycyjne spagetti w sosie pomidorowym z niecodziennymi pieczonymi pulpacikami... zapraszam do przetestowania :)

Składniki na pulpety:
  • 3 średnie buraki
  • 1/2 szkl kaszy gryczanej
  • 1/2 szkl płatków owsianych
  • 1/2 szkl siemienia lnianego mielonego
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • garam masala
  • papryka słodka
  • bułka tarta
Przygotowanie:
Buraki obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Blanszuję. W tym czasie gotuję kaszę w 1 szkl osolonej wody. Płatki owsiane i siemię zalewam wrzątkiem aby zgęstniało. Wszystko studzę, następnie łączę w dużej misce. Dodaję przyprawy według uznania, olej oraz bułkę tartą aby masa była zwięzła. Dokładnie ugniatam. Formuję niewielkie kulki, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok 30min w temp 170st.




Składniki na spagetti (dla 1 osoby):
  • 1/4 paczki makaronu spagetti (najlepiej pełnoziarnisty, u mnie dziś zwykły)
  • 200 ml przecieru pomidorowego (u mnie własnej roboty)
  • oregano
  • majeranek
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotuję w osolonej wodzie. Odcedzam.
Przecier podgrzewam w rondelku, dodaję przyprawy oraz makaron. Nie musi wrzeć. Mieszam dokładnie i wykładam na głęboki talerz. Na górze układam kilka pulpetów.

SMACZNEGO!













OMLET GRYCZANY Z CUKINIĄ PO INDYJSKU

Omlet cukiniowy już był w poście co prawda, lecz tym razem urozmaicony, korzenny, podany na ostro :)

Składniki:
  • 2 jajka
  • mały kawałek cukini
  • 5 czubatych łyżek mąki gryczanej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki garam masala
Przygotowanie:
Cukinię ścieram na tarce na grubych oczkach. Jajka roztrzepuję mikserem, dodaję cukinię, mąkę, olej oraz przyprawy. Mieszam. Wylewam na patelnię ceramiczną, ustawiam malutki płomień i czekam ok 7min aż omlet się zetnie. Przerzucam na drugą stronę z pomocą talerza aby się nie rozpadł.

SMACZNEGO !



czwartek, 9 października 2014

MINI NALEŚNIKI OWSIANO - KUKURYDZIANE

Wczoraj śniadanie na wytrawnie, dziś na słodko.
Naleśniki podane z dżemem truskawkowych własnej roboty oraz posypane amarantusem ekspandowanym.
Druga wersja: z nutellą, pestkami słonecznika i żurawiną.
Trzecia: z miodem i pestkami dyni.
Pychotaaaa :D

Składniki:
  • 300ml przegotowanego, wystudzonego mleka 
  • 1 jajko
  • 6 czubatych łyżek mąki owsianej *
  • 5 czubatych łyżek mąki kukurydzianej *
  • 2 szczypty cukru brązowego
  • szczypta soli morskiej
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
Przygotowanie:

Miksuję mleko z jajkiem, dodaję cukier, sól i olej. Ciągle miksując, dodaję łyżka po łyżce mąki owsianej na zmianę z kukurydzianą.
Smażę na rumiano niewielkie krążki na patelni ceramicznej beztłuszczowej.
 
* Gramaturę mąk podaję w przybliżeniu. Chodzi o to, aby ciasto było dość rzadkie, ale nie wodniste, nie może być również za gęste.

SMACZNEGO !






środa, 8 października 2014

BEZGLUTENOWE PLACKI DYNIOWE

Domowe mąki gotowe więc należy wypróbować :)
A jest okazja, bo i dynia się napatoczyła więc placki na śniadanie jak znalazł :)

SKŁADNIKI (12 niewielkich placuszków):
  • 1/2 małej dyni
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 3 łyżki mąki jaglanej
  • 2 łyżki siemienia lnianego mielonego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
PRZYGOTOWANIE:
Dynię obieram ze skóry, kroję na małe kawałki, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę ok 20min w temp 200st aż zmięknie. Następnie w niedużej misce blenduję ją na gładki mus. Dodaję mąki, siemię lniane, przyprawy, olej, sodę. Miksuję az do połączenia składników. Smażę na patelni ceramicznej beztłuszczowo kładąc po 1 czubatej łyżce masy.

SMACZNEGO !





DOMOWA FABRYKA MĄK RÓŻNORAKICH

No bo ile można w kółko tą pszenną i orkiszową...pora spróbować innych :)
Od 8 rano młynek aż wrzał od pracy , a w zasadzie od mielenia kasz, ryżu i innych na mąke.
Właśnie tak...w bardzo prosty sposób moje mąki powstały ze zmielenia w starym komunistycznym młynku ziarenek i przesianiu powstałej mąki przez drobne sitko.
I ile złotówek w kieszeni zostaje jak pomyśle, że w sklepach za 1kg mąki bezglutenowej wołają blisko 10zł a nawet więcej.
Spróbujcie, to na prawdę proste. A wasze dania zyskają smak i niezbędne składniki odżywcze, których pozbawiona jest zwykła biała pszenna mąka.
U mnie w domowej fabryce .... 6 mąk...

górny rząd od lewej: z ciecierzycy, gryczana, jaglana (bezglutenowe)
w środku: ryżowa (bezglutenowa)
dolny rząd od lewej: owsiana, jęczmienna (glutenowe)

Każda w osobnym woreczku z karteczką w środku.