piątek, 27 lutego 2015

FALAFELE PIECZONE

Nieco inna odmiana tradycyjnych smażonych kulek ciecierzycowych  - falafelki pieczone :) Proste i szybkie do wykonania, w sam raz na kolację :)

Składniki (8 sztuk):
  • 1 szkl ciecierzycy namoczonej przez noc
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (można też dodać łyżeczkę kolendry)
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta papryki ostrej i słodkiej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cieciorkę odcedzam i mielę w maszynce do mięsa. Cebulę drobno siekam, prażę na suchej patelni. Czosnek przeciskam przez praskę. Dodaję do zmielonej cieciorki. Dodaję przyprawy według uznania. Wyrabiam masę ręką i formuję niewielkie kulki. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok 20min w temp 170 st.

SMACZNEGO !



piątek, 20 lutego 2015

DOMOWE BUŁKI RAZOWE ZE SŁONECZNIKIEM

Składniki na rozczyn:
  • 50g drożdży
  • 1/2 szkl ciepłej wody
  • szczypta cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
Składniki:
  • 2 szkl mąki żytniej razowej
  • 1 szkl mąki żytniej 
  • 1/2 szkl mąki pszennej
  • ok 1 szkl ciepłej wody (dolewam porcjami na oko)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 szkl pestek słonecznika
Przygotowanie:
Wyrabiam rozczyn: do wysokiego naczynia kruszę drożdże, zalewam wodą, dodaję cukier i mąkę. Roztrzepuję całość aby nie było grudek. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 20min)

W dużej misce umieszczam mąki, sól i pestki słonecznika. Wlewam rozczyn. Wyrabiam ciasto, dolewając stopniowo wodę. Zaprzestaję dolewania wody w momencie gdy ciasto jest w miarę miękkie - nie może być twarde, gdyż bułki nie urosną. Na koniec dolewam olej. Dokładnie wyrabiam tak aby ciasto było gładkie. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1h.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatam. Formuję rulon (jak na roladę) i kroję w poprzek. Każdy kawałek formuję na kształt bułki (cienka i szeroka). Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 15min w temp. 210stC.


SMACZNEGO !

środa, 11 lutego 2015

WEGAŃSKIE FAWORKI PIECZONE

Najzdrowsze faworki jakie znam, bez jajek, śmietany, spirytusu i smażonego głębokiego tłuszczu ! :) w sam raz na "Tłusty" Czwartek :)

Składniki:
  • 450g mąki pszennej
  • 5 łyżek oleju
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • cukier puder do posypania (u mnie z cukru trzcinowego)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagniatam ręką, wałkuję cienkie placki, wycinam prostokąty z podłużnym nacięciem pośrodku, przeplatam ciasto. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w temp 180stC ok 15min. Posypuję cukrem pudrem.



SMACZNEGO !