poniedziałek, 27 stycznia 2014

ZAPIEKANKA JAGLANA Z WARZYWAMI I BESZAMELEM

Tak, wiem, trochę czasu nie pisaliśmy ;/ to przez tą sesje i nawał nauki. Ale przez ten czas udało nam się zgromadzić kilka fajnych pomysłów kulinarnych:) Jeden z nich (dzisiejszy obiad) - zapiekankę jaglaną, właśnie Wam prezentuję :)
Pomysł wspólny. Jak zawsze improwizacja :P ... Damian zjadł pół blachy na raz xD

Składniki na zapiekankę:
  • 1,5 szkl kaszy jaglanej
  • 3 szkl wody
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie selery
  • pół dużego pora
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka 
Składniki na beszamel:
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do ziemniaków
Przygotowanie:
Cebulę kroję z drobną kostkę, czosnek przeciskam przez praskę, duszę oba składniki w garnku z niewielką ilością wody, dodaję kaszę jaglaną i zalewam całość 3 szklankami wody. Gotuję z 1,5 łyżeczki soli aż kasza będzie miękka i wchłonie całą wodę (ok 20min). W międzyczasie kroję resztę warzyw w kostkę i mieszam w dużej misce. Dodaję ugotowaną kaszę i mieszam. Doprawiam solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.

Blaszkę smaruję niewielką ilością oleju. Wykładam kaszę z warzywami i równo rozprowadzam.

Ziemniaki kroję w kostkę, gotuję do miękkości. Przekładam do robota kuchennego, dodaję olej, musztardę i przyprawy. Miksuję na gładką masę. Smaruję zapiekankę.

Całość wkładam do nagrzanego piekarnika na ok. 45min (180 st C). Gdy beszamel zapiecze się i zarumieni, wyjmuję.

SMACZNEGO ! :)






Kasza dzięki cebuli i czosnku nabrała cudownego aromatu i smaku.
Warzywa przez upieczeniem można ugotować, będą wtedy idealnie miękkie. Ja upiekłam surowe i po 45 min wyszły al dente :)
Beszamel z ziemniaków to idealne rozwiązanie dla wegan. Zastępuje ser żółty. Jest delikatny i  chrupiący :)
Zapiekanka będzie również świetnie smakować polana sosem czosnkowym lub pomidorowym.

Powodzenia :)




















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz