środa, 1 stycznia 2014

Pasta z awokado

Naszło mnie dzisiaj na kolejne eksperymenty :P Tym razem w roli głównej ... awokado - kupione przypadkiem po niższej cenie :) i tak oto powstała pasta do kanapek o ciekawym smaku... :)

Składniki:
2 dojrzałe awokado
pół cytyny
3 ząbki czosnku
natka pietruszki
siemię lniane mielone
sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, papryka ostra



Przygotowanie:
Awokado obieram ze skórki, wykrawam pestkę i kroję na mniejsze kawałki. Wyciskam sok z połowy cytryny, przeciskam przez praskę czosnek, siekam drobno natkę. Umieszczam wszystko w miseczce i blenderem miażdżę na gładką masę. Doprawiam do smaku, ew.zagęszczam siemieniem (wsypując do masy sypkie mielone siemię). Gotowe :)



Z racji, że lubię potrawy wyraźne w smaku, dodałam dwie spore szczypty papryki ostrej i jedną pieprzu cayenne.
Awokado jest w smaku neutralne, nie należy więc szczędzić przypraw ;)

SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz