Składniki:
- nieduża dynia (ok 2kg)
- 5 ząbków czosnku
- rozmaryn (świeży lub suszony)
- olej rzepakowy
- sól, pieprz
Kroję dynię na ćwiartki, wydrążam miąższ z pestkami. Oddzielam pestki od miąższu. Jeśli dynia jest mocno dojrzała, a jej skóra jest ciemno-pomarańczowa i twarda, obieram ją. Każdą ćwiartkę kroję na pół, a nastepnie w poprzek na małe kawałki.
Blaszkę smaruję niewielką ilością oleju, układam na niej kawałki dyni wraz z miąższem. Czosnek obieram, przeciskam przez praskę, kładę na dynię. Posypuję rozmarynem, odrobiną soli i pieprzu, oraz skrapiam olejem. Piekę w temp 200st do miękkości (ok 25min).
- upieczona dynia
- 5 średnich ziemniaków
- kila ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- kurkuma
- kolendra mielona
- pieprz
- sól
- pieprz cayenne
- 2 szczypty cukru brązowego
- do dekoracji: natka pietruszki, koperek, kleks jogurtu naturalnego (wersja niewegańska)
Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, odcedzam.
Gotuję 2 szklanki wody z zielem angielskim, liśćmi laurowymi oraz niewielką ilością soli. Wrzucam upieczoną dynię i ugotowane ziemniaki. Blenduję na gładki, gęsty krem. Doprowadzam do wrzenia i zdejmuję z ognia. Doprawiam solą, pieprzem cayenne, kolendrą, cukrem, odrobiną kurkumy dla pogłębienia koloru.
Dekoruje według uznania .
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz