Po ostatnich codziennych wyprawach do lasu postanowiłam oprócz weków zrobić także pasztet z ich udziałem. Idealny do kanapek :)
Składniki:
- 1 szkl ugotowanej ciecierzycy
- 1 szkl ugotowanej kaszy gryczanej
- 1 seler
- 4 małe marchewki
- 1 cebula
- 1/2szkl siemienia lnianego mielonego
- pęczek natki pietruszki
- 1/2 szkl ugotowanych i posiekanych drobno grzybów leśnych
- 5 ząbków czosnku
- liść laurowy
- majeranek
- oregano
- sól
- pieprz
- pieprz cayenne
- bułka tarta
Selera i marchewki ścieram na tarce na grubych oczkach. Cebulę siekam drobno. Warzywa zalewam wodą i duszęz dodatkiem oregano i liścia laurowego. Studzę.
Ciecierzycę blenduję na gładko z zaparzonym siemieniem lnianym. Dodaję kaszę i ponownie blenduję. Dodaję ostudzone warzywa, grzyby, posiekaną drobno natkę oraz przyprawy. Ugniatam masę rękoma aż do wymieszania wszystkich składników. Dosypuję bułke tartą aby masa była zwięzła i nie kleiła się do rąk.
Gotową masą wykładam foremkę keksową uprzednio wysypaną bułką tartą.
Piekę w temp 170st ok 1h.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz