poniedziałek, 15 września 2014

PASZTET WARZYWNY Z GRZYBAMI

Jak wrzesień to i grzyby...suszone, marynowane, gotowane itp.
Po ostatnich codziennych wyprawach do lasu postanowiłam oprócz weków zrobić także pasztet z ich udziałem. Idealny do kanapek :)

Składniki:
  • 1 szkl ugotowanej ciecierzycy
  • 1 szkl ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 seler
  • 4 małe marchewki
  • 1 cebula
  • 1/2szkl siemienia lnianego mielonego
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 szkl ugotowanych i posiekanych drobno grzybów leśnych
  • 5 ząbków czosnku
  • liść laurowy
  • majeranek
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • pieprz cayenne
  • bułka tarta
Przygotowanie:
Selera i marchewki ścieram na tarce na grubych oczkach. Cebulę siekam drobno. Warzywa zalewam wodą i duszęz dodatkiem oregano i liścia laurowego.  Studzę.
Ciecierzycę blenduję na gładko z zaparzonym siemieniem lnianym. Dodaję kaszę i ponownie blenduję. Dodaję ostudzone warzywa, grzyby, posiekaną drobno natkę oraz przyprawy. Ugniatam masę rękoma aż do wymieszania wszystkich składników. Dosypuję bułke tartą aby masa była zwięzła i nie kleiła się do rąk.
Gotową masą wykładam foremkę keksową uprzednio wysypaną bułką tartą.
Piekę w temp 170st ok 1h.

SMACZNEGO!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz