czwartek, 28 sierpnia 2014

ORKISZOWE PANCAKES Z RICOTTĄ

Zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek.
Fantastyczne z dżemem, owocami i cynamonem ;D

Składniki:
  • 250g ricotty
  • 125ml mleka (ryżowego/sojowego)
  • 2 żółtka
  • 100g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 białka ubite na pianę
Przygotowanie:
W misce łączę mleko, ricottę i żółtka. Miksuję. Dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól i olej. Ponownie miksuję. Łyżką dodaję pianę z białek. Mieszam. Smażę na ceramicznej patelni do naleśników.

Wychodzą piękne, złociste, puszyste placuszki, które można podać na wiele sposobów.

SMACZNEGO !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz