- 50g drożdży
- 1/2 szkl ciepłej wody
- szczypta cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 szkl mąki żytniej razowej
- 1 szkl mąki żytniej
- 1/2 szkl mąki pszennej
- ok 1 szkl ciepłej wody (dolewam porcjami na oko)
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 szkl pestek słonecznika
Wyrabiam rozczyn: do wysokiego naczynia kruszę drożdże, zalewam wodą, dodaję cukier i mąkę. Roztrzepuję całość aby nie było grudek. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 20min)
W dużej misce umieszczam mąki, sól i pestki słonecznika. Wlewam rozczyn. Wyrabiam ciasto, dolewając stopniowo wodę. Zaprzestaję dolewania wody w momencie gdy ciasto jest w miarę miękkie - nie może być twarde, gdyż bułki nie urosną. Na koniec dolewam olej. Dokładnie wyrabiam tak aby ciasto było gładkie. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1h.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatam. Formuję rulon (jak na roladę) i kroję w poprzek. Każdy kawałek formuję na kształt bułki (cienka i szeroka). Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 15min w temp. 210stC.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz