piątek, 20 lutego 2015

DOMOWE BUŁKI RAZOWE ZE SŁONECZNIKIEM

Składniki na rozczyn:
  • 50g drożdży
  • 1/2 szkl ciepłej wody
  • szczypta cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
Składniki:
  • 2 szkl mąki żytniej razowej
  • 1 szkl mąki żytniej 
  • 1/2 szkl mąki pszennej
  • ok 1 szkl ciepłej wody (dolewam porcjami na oko)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 szkl pestek słonecznika
Przygotowanie:
Wyrabiam rozczyn: do wysokiego naczynia kruszę drożdże, zalewam wodą, dodaję cukier i mąkę. Roztrzepuję całość aby nie było grudek. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 20min)

W dużej misce umieszczam mąki, sól i pestki słonecznika. Wlewam rozczyn. Wyrabiam ciasto, dolewając stopniowo wodę. Zaprzestaję dolewania wody w momencie gdy ciasto jest w miarę miękkie - nie może być twarde, gdyż bułki nie urosną. Na koniec dolewam olej. Dokładnie wyrabiam tak aby ciasto było gładkie. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1h.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatam. Formuję rulon (jak na roladę) i kroję w poprzek. Każdy kawałek formuję na kształt bułki (cienka i szeroka). Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 15min w temp. 210stC.


SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz