piątek, 27 lutego 2015

FALAFELE PIECZONE

Nieco inna odmiana tradycyjnych smażonych kulek ciecierzycowych  - falafelki pieczone :) Proste i szybkie do wykonania, w sam raz na kolację :)

Składniki (8 sztuk):
  • 1 szkl ciecierzycy namoczonej przez noc
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego (można też dodać łyżeczkę kolendry)
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta papryki ostrej i słodkiej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cieciorkę odcedzam i mielę w maszynce do mięsa. Cebulę drobno siekam, prażę na suchej patelni. Czosnek przeciskam przez praskę. Dodaję do zmielonej cieciorki. Dodaję przyprawy według uznania. Wyrabiam masę ręką i formuję niewielkie kulki. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok 20min w temp 170 st.

SMACZNEGO !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz