niedziela, 29 grudnia 2013

Zupa warzywna „śmieciówka”

Idealna na chłodne dni :) Rozgrzewająca i lekkostrawna o buraczanym kolorze … bez zagęstników.
Pomysł – czysta improwizacja :P

Składniki (5 porcji):
2l wody
2 duże marchewki
1 średni seler
2 średnie pietruszki
2 średnie buraki
kilka małych ziemniaków
kilka brukselek
1 cebula (u mnie czerwona)
pół pęczka natki pietruszki
3 goździki
2 płaskie łyżeczki soli
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
pieprz ziołowy
szczypta pieprzu cayenne




Przygotowanie:
Warzywa obieram i kroję w kostkę (oprócz cebuli i brukselki). W cebulę wbijam goździki. Natkę Tak przyszykowane warzywa gotuję o osolonej wodzie z liśćmi i zielem angielskim. Gdy nie są jeszcze w pełni miękkie, dodaję przekrojone na pół brukselki. Gotuję całość do miękkości. Na sam koniec wrzucam drobno posiekaną natkę. Doprawiam czosnkiem przeciśniętym przez praskę, pieprzem i ewentualnie solą. 



Zupa ma piękny aromat dzięki cebuli, goździkom i świeżemu czosnku a pomarańczowo - fioletowy kolor zawdzięcza burakom :)
Brukselkę dodaję później, gdyż jej czas gotowania jest znacznie krótszy niż całej reszty.
Podana ilość spokojnie starczy na dwa obiady dla dwóch osób :)

SMACZNEGO ! :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz