niedziela, 4 stycznia 2015

OMLET OWSIANO - ORKISZOWY Z AWOKADO

Jeden z moich ulubionych omletów... krótko mówiąc, te oryginalne jajeczne wymiękają :P

Składniki (na 1 sporego omleta):
  • 1/3 szkl płatków owsianych górskich
  • 1/3 płatków orkiszowych
  • 2 łyżki poppingu (amarantusa ekspandowanego)
  • garść pestek słonecznika
  • garść żurawiny suszonej
  • 4 daktyle
  • szczypta cukru trzcinowego
  • 1/2 obranego ze skóry, miękkiego awokado
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki siemienia lnianego 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
W miseczce umieszczam płatki, popping, pestki słonecznika, żurawinę, pokrojone na małe kawałeczki daktyle, cukier i olej.
Awokado kroję na małe kawałki i rozgniatam widelcem na gładko. Dodaję do całości.
W młynku mielę sezam i siemię (razem). Dodaję do miseczki. Wszystko mieszam. Zalewam niewielką ilością wrzącej wody / wrzącego mleka roslinnego. Czekam aż składniki wchłoną płyn i namiękną. W razie potrzeby dodaję jeszcze odrobinę wrzątku. Masa powinna być zwięzła, nie lejąca.
Wylewam na rozgrzaną patelnię beztłuszczową. Rozprowadzam dokładnie łyżką. Smażę po obu stronach na ciemno złoty kolor.
Jem najczęściej posmarowane dżemem lub powidłami.

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz