czwartek, 22 stycznia 2015

BOCZNIAKI W OLEJU (WEGAŃSKI ŚLEDŹ)

Do tej pory nie przepadałam za boczniakami, ale zatęskniłam za to za śledziem w oleju :P Tak się składa, że boczniaki świetnie zastępują rybę, a do tego tak samo smakują.

Składniki:
  • tacka boczniaków (ok 15 średnich sztuk)
  • sól
  • pieprz
  • trochę oleju rzepakowego
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe 
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 owoce jałowca
  • 2 ząbki czosnku 
Składniki za zalewę:
  • 1 szkl oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Boczniaki myję i suszę ręcznikiem papierowym. Posypuję z obu stron solą i pieprzem. Smażę na niewielkiej ilości oleju z obu stron - grzyby puszczają wodę i miękną.
Łączę składniki na zalewę, dokładnie mieszając. Cebulę kroję w piórka.
W wysokim słoiku układam 2 warstwy: boczniaki, cebulę, liść, ziele, jałowca i czosnek.
Odstawiam do lodówki. Najlepiej smakują na drugi dzień.

SMACZNEGO !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz