czwartek, 22 stycznia 2015

PIERNIK ŻYTNI NA MLEKU KOKOSOWYM

Dziś dzień nowych pomysłów w kuchni... na deser coś nietypowego, sama się bałam czy wyjdzie. Na szczęście udało się ... ciasto piernikowe ... bez laktozy, bez jajek

Składniki mokre:
  • 1 szkl mleka kokosowego (domowego - poniżej przepis)
  • 0,5 szkl oleju rzepakowego
  • 3 łyżeczki dżemu truskawkowego (domowego)
Składniki suche:
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl mąki żytniej
  • 0,5 szkl cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • garść rozdrobnionych orzechów włoskich
Przygotowanie:

Mleko kokosowe: Paczkę wiórek kokosowych (100g) zalewam 2 szkl wrzącej wody, odstawiam na 15min. Po czym blenduję i przecedzam przez gęste sito dokładnie odciskając wiórki. Mleczko gotowe :)

W jednej misce łączę mokre składniki. Miksuję. W drugiej łączę suche, dokładnie mieszam i małymi porcjami dodaję do mokrych ciągle miksując. Wykładam na blaszkę keksową posmarowaną olejem i wysypaną bułką tartą.

Piekę 40min w temp 170stC.

SMACZNEGO !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz