środa, 4 marca 2015

KEBAB WEGAŃSKI

składniki na bułki:
  • 2 dag drożdży świeżych
  • 1/2 szkl wody letniej
  • szczypta cukru trzcinowego
  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 200g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 300g mąki pszennej
  • 4 łyżki otrębów orkiszowych
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka kminku
    ciepła woda

składniki na kebab:
  • kotlety sojowe lub tofu
  • przyprawa do kebaba
  • trochę oleju

składniki na surówkę:
  • spora garść jarmużu
  • 1/3 małej kapusty pekińskiej
  • 1/2 średniej czarnej rzepy
  • 4 ogórki kiszone
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • szczypta cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

ponadto:
  • ketchup pikantny
  • musztarda kremska

    Przygotowanie bułek:
    Z drożdży, wody, mąki i cukru wyrabiam rozczyn. Odstawiam w ciepłe miejsce na 20min. Po tym czasie dodaję do reszty składników na bułki, dolewam stopniowo ciepłą wodę i wyrabiam dokładnie ciasto. Odstawiam ponownie w ciepłe miejsce, tym razem na 1h. Po tym czasie dzielę ciasto na 4 części  formuję płaskie placki. Piekę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok 10min w temp 200st C.

    Przygotowanie kebabu:
    Kotlety gotuję , odsądzam i kroję w paski. Jeśli wykorzystuję tofu, kroję je na paski. Obtaczam w przyprawie do kebaba i odrobinie oleju. Podsmażam na suchej patelni.

    Przygotowanie surówki:
    Jarmuż rwię na małe kawałki, kapustę pekińską, ogórki i paprykę kroję na drobno. Rzepę ścieram na tarce. Łączę wszystko w jednej misce, doprawiam resztą składników. 

    Bułki przekrawam przez środek i wypełniam kebabem i surówką. Polewam ketchupem i musztardą. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz