składniki na bułki:
- 2 dag drożdży świeżych
- 1/2 szkl wody letniej
- szczypta cukru trzcinowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 200g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 300g mąki pszennej
- 4 łyżki otrębów orkiszowych
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka kminkuciepła woda
składniki na kebab:
- kotlety sojowe lub tofu
- przyprawa do kebaba
- trochę oleju
składniki na surówkę:
- spora garść jarmużu
- 1/3 małej kapusty pekińskiej
- 1/2 średniej czarnej rzepy
- 4 ogórki kiszone
- 1/2 czerwonej papryki
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- szczypta cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
ponadto:
- ketchup pikantny
- musztarda kremskaPrzygotowanie bułek:Z drożdży, wody, mąki i cukru wyrabiam rozczyn. Odstawiam w ciepłe miejsce na 20min. Po tym czasie dodaję do reszty składników na bułki, dolewam stopniowo ciepłą wodę i wyrabiam dokładnie ciasto. Odstawiam ponownie w ciepłe miejsce, tym razem na 1h. Po tym czasie dzielę ciasto na 4 części formuję płaskie placki. Piekę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok 10min w temp 200st C.Przygotowanie kebabu:Kotlety gotuję , odsądzam i kroję w paski. Jeśli wykorzystuję tofu, kroję je na paski. Obtaczam w przyprawie do kebaba i odrobinie oleju. Podsmażam na suchej patelni.Przygotowanie surówki:Jarmuż rwię na małe kawałki, kapustę pekińską, ogórki i paprykę kroję na drobno. Rzepę ścieram na tarce. Łączę wszystko w jednej misce, doprawiam resztą składników.Bułki przekrawam przez środek i wypełniam kebabem i surówką. Polewam ketchupem i musztardą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz