Składniki:
- 1/2 kg buraków
- 1/2 szkl suchej kaszy jaglanej
- 1/2 szkl świeżo mielonego siemienia lnianego
- pęczek natki pietruszki
- bułka tarta
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- pieprz cayenne
- przyprawa do hamburgerów
Buraki kroję na ćwiartki i gotuję do miękkości. W tym samym czasie gotuję kaszę jaglaną w podwójnej ilości wody z dodatkiem soli. Studzę.
Buraki obieram ze skórki i ścieram na tarce, dodaję kaszę, posiekaną natkę, olej oraz przyprawy. Bułkę tartą dosypuję w czasie mieszania, tak aby masa była zwarta.
Formuję kulki i spłaszczam. Wykładam blachę papierem do pieczenia, układam burgery.
Piekę ok 25min w temp 170st.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz