piątek, 1 sierpnia 2014

BURGERY BURACZANE

Tym razem coś na obiad z burakiem ...

Składniki:
  • 1/2 kg buraków
  • 1/2 szkl suchej kaszy jaglanej
  • 1/2 szkl świeżo mielonego siemienia lnianego
  • pęczek natki pietruszki
  • bułka tarta
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • pieprz cayenne
  • przyprawa do hamburgerów
Przygotowanie:
Buraki kroję na ćwiartki i gotuję do miękkości. W tym samym czasie gotuję kaszę jaglaną w podwójnej ilości wody z dodatkiem soli. Studzę.
Buraki obieram ze skórki i ścieram na tarce, dodaję kaszę, posiekaną natkę, olej oraz przyprawy. Bułkę tartą dosypuję w czasie mieszania, tak aby masa była zwarta.
Formuję kulki i spłaszczam. Wykładam blachę papierem do pieczenia, układam burgery.
Piekę ok 25min w temp 170st.

SMACZNEGO !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz