piątek, 1 sierpnia 2014

PLACKI AMARANTUSOWE

Śniadaniowe syte i zdrowe placki zagościły dziś na moim stole. Idealnie komponują się z własnej roboty dżemem oraz posypką z daktyli. Wypróbujcie :)

Składniki:
  • 1/3 szkl amarantusa
  • 1/2 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1/3 szkl pestek słonecznika
  • 1/2 szkl wody
  • 6 daktyli
  • 1/2 szkl świeżo mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

Przygotowanie:
Amarantus gotuję w podwójnej ilości wody do miękkości (ok 20min) co chwila mieszając.
W międzyczasie moczę daktyle zalewając je niewielką ilością wrzątku. Po 15min odcedzam.
W dużej misce łączę wszystkie składniki. Blenduję, dolewając w razie potrzeby trochę wody. Smażę na patelni beztłuszczowej.

SMACZNEGO !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz