Śniadaniowe syte i zdrowe placki zagościły dziś na moim stole. Idealnie komponują się z własnej roboty dżemem oraz posypką z daktyli. Wypróbujcie :)
Składniki:
- 1/3 szkl amarantusa
- 1/2 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1/3 szkl pestek słonecznika
- 1/2 szkl wody
- 6 daktyli
- 1/2 szkl świeżo mielonego siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
Amarantus gotuję w podwójnej ilości
wody do miękkości (ok 20min) co chwila mieszając.
W międzyczasie moczę daktyle
zalewając je niewielką ilością wrzątku. Po 15min odcedzam.
W dużej misce łączę wszystkie
składniki. Blenduję, dolewając w razie potrzeby trochę wody.
Smażę na patelni beztłuszczowej.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz