czwartek, 26 grudnia 2013

Bananowe muffiny wegańskie

Muffiny chodziły za nami od dawna. Nadeszły święta, czas wolny więc postanowiłam poeksperymentować :P Kupiłam foremki papierowe, aczkolwiek sztywna forma byłaby lepsza - nie rozlałyby się wszerz. Tak czy inaczej, zajadamy się nimi do dzisiaj :)

Składniki (ok.20 szt)
3 szkl mąki (najlepiej razowej)
1 szkl cukru (u mnie brązowego)
5 bananów
3/4 szkl oleju słonecznikowego / rzepakowego
garść rozdrobnionych migdałów
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
gorzka czekolada do posypania (tylko gorzka jest wegańska:)

Przygotowanie:
Banany z olejem miksuję. W osobnej misce mieszam suche składniki. Dodaję mieszankę bananową i miksuję wszystko na gładką masę. (gdy ciasto okaże się za gęste, dolać odrobinę oleju). Wykładam ciasto do foremek, posypuję startą na drobnej tarce czekoladą. Piekę 40 min 170oC.

Podajemy muffinki lekko podgrzane w mikrofali / piekarniku, dzięki temu są mięciutki i puszyste.
Oprócz migdałów możecie dodać każdy inny rodzaj orzechów: włoskie, ziemne, laskowe, najlepiej rozdrobnione. Pokombinujcie :)

Ciastka są dość kaloryczne, ale w końcu są święta :D

SMACZNEGO ! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz