czwartek, 26 grudnia 2013

Pierogi z kapustą i grzybami

Jak co roku, na stole świątecznym nie mogło zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami :) Lecz tym razem postanowiłam zabrać się za nie osobiście. 3H łącznie zajęło wyrabianie ciasta, wałkowanie, lepienie i gotowanie ale dla niepowtarzalnego smaku … było warto :D Wyszło ok 50 sztuk.
Uwaga ! … Wszystkie produkty dobieram na oko, nie spisuję sztywno czego ile biorę (odnosi się do wszystkich umieszczanych przepisów).

Składniki na farsz:
1 kg kapusty kiszonej
nieduży słoik suszonych grzybów
1/2 cebuli
bułka tarta
sól / pieprz (do smaku)

Składniki na ciasto:
80 dag mąki (najlepiej razowej)
2 szkl wody przegotowanej

Przygotowanie:
Kapustę kiszoną wyciskam i gotuję. Grzyby zalewam gorącą wodą na 10min aby zmiękły. Zmieniam wodę i gotuję grzyby. Studzę i mielę przez maszynkę, łączę z kapustą. Cebulę siekam w drobną kostkę (nie podsmażam – unikam tej obróbki termicznej), łączę z resztą. Dosypuję na oko bułkę tartą w celu zagęszczenia. Doprawiam solą i pieprzem.

Na stolnicy wyrabiam ciasto z mąki i wody, dzielę na kawałki, każdy po kolei wałkuję na płaski placek, wycinam szklanką krążki. (Uwaga ! Podczas wałkowania jednego kawałka radzę pozostałe owinąć folią, aby nie wyschły). Na każdy krążek kładę podłużną porcję farszu (ok.2 dag). Zlepiam ciasto, tworząc falbankę. Gotuję pierogi w wodzie z solą i kroplą oleju przez ok 7 min. Po tym czasie przekładam je do miski z zimną wodą, aby zahartowały się i nie zlepiały na blaszce. Po 5 min przekładam na blaszkę i... GOTOWE :)

Tradycja rodzinna nakazuje podawać polane tłuszczem z bułką lub okrasą, lecz ja tego nie stosuje ;) Wolę polać olejem z pestek winogron, oliwą z oliwek lub olejem lnianym ( zmienia smak !) oraz posypać pestkami (słonecznika, dyni etc)
Damian jadł odsmażane na suchej patelni bez tłuszczu:)

SMACZNEGO ! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz