Przyszła pora bym znów przedstawił
trochę mojej twórczości. W wielu przepisach wegańskich pojawia
się pozycja mleko roślinne. Jest wiele rodzajów takiego mleka.
Najpopularniejsze są: sojowe i ryżowe. Oczywiście można je zrobić
z wielu innych rzeczy np. z kaszy gryczanej lub innej kaszy, z
płatków owsianych, z migdałów, ze słonecznika lecz sojowe i
ryżowe najłatwiej dostać w sklepie. Ja jestem jednak zdania, że
lepiej poświęcić parę minut w domu i zrobić takie mleczko
własnoręcznie bo wychodzi taniej i mamy wszystko naturalne bez
chemicznych wspomagaczy.
W swojej kuchni najczęściej używam
mleka ryżowego bo najprościej i najszybciej się je robi, dlatego
dzisiaj przedstawię sposób jak je przygotować :)
Potrzebuję:
- ok 100g ryżu
- wrząca woda
Przygotowanie:
Ryż gotuję w nieosolonej wodzie. Gdy
będzie lekko rozgotowany, zdejmuję z ognia.
Wlewam wszystko do blendera, dopełniam
wrzątkiem do ok 1l i miksuję na gładką masę. Na garnek lub miskę
kładę sitko lub durszlak wyłożony gazą. Wlewam do niego
zmiksowaną masę i przecedzam. Żeby szybciej spływało do garnka
mieszam w durszlaku cały czas łyżką. Gdy na gazie zostanie papka,
podnoszę ją z durszlaka i dodatkowo ręką wyciskam resztę mleka.
W garnku mam ok 1l mleka ryżowego które muszę jeszcze tylko
ostudzić i mogę przechowywać je w lodówce nawet do kilku dni.
- Do zrobienia takiego mleka polecam ryż brązowy który ma więcej składników odżywczych :)
- Jeśli nie macie blendera rozgotujcie bardziej ryż aż się rozpadnie i wtedy przelejcie od razu do durszlaka z gazą. Uwaga..tu lepiej się sprawdzi ryż biały bo łatwiej go rozgotować.
- Do mleka można dodać laskę wanilii i cukier – otrzymamy wtedy słodkie mleko waniliowe :)
- Można je zwyczajnie pić lub używać do śniadaniowego musli, deserów, ciast.
- Świetnie sprawdza się jako zastępnik mleka zwierzęcego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz