niedziela, 29 grudnia 2013

Mleko ryżowe

Przyszła pora bym znów przedstawił trochę mojej twórczości. W wielu przepisach wegańskich pojawia się pozycja mleko roślinne. Jest wiele rodzajów takiego mleka. Najpopularniejsze są: sojowe i ryżowe. Oczywiście można je zrobić z wielu innych rzeczy np. z kaszy gryczanej lub innej kaszy, z płatków owsianych, z migdałów, ze słonecznika lecz sojowe i ryżowe najłatwiej dostać w sklepie. Ja jestem jednak zdania, że lepiej poświęcić parę minut w domu i zrobić takie mleczko własnoręcznie bo wychodzi taniej i mamy wszystko naturalne bez chemicznych wspomagaczy.
W swojej kuchni najczęściej używam mleka ryżowego bo najprościej i najszybciej się je robi, dlatego dzisiaj przedstawię sposób jak je przygotować :)

Potrzebuję:
  • ok 100g ryżu
  • wrząca woda
Przygotowanie:
Ryż gotuję w nieosolonej wodzie. Gdy będzie lekko rozgotowany, zdejmuję z ognia.
Wlewam wszystko do blendera, dopełniam wrzątkiem do ok 1l i miksuję na gładką masę. Na garnek lub miskę kładę sitko lub durszlak wyłożony gazą. Wlewam do niego zmiksowaną masę i przecedzam. Żeby szybciej spływało do garnka mieszam w durszlaku cały czas łyżką. Gdy na gazie zostanie papka, podnoszę ją z durszlaka i dodatkowo ręką wyciskam resztę mleka. W garnku mam ok 1l mleka ryżowego które muszę jeszcze tylko ostudzić i mogę przechowywać je w lodówce nawet do kilku dni.


  • Do zrobienia takiego mleka polecam ryż brązowy który ma więcej składników odżywczych :)
  • Jeśli nie macie blendera rozgotujcie bardziej ryż aż się rozpadnie i wtedy przelejcie od razu do durszlaka z gazą. Uwaga..tu lepiej się sprawdzi ryż biały bo łatwiej go rozgotować.
  • Do mleka można dodać laskę wanilii i cukier – otrzymamy wtedy słodkie mleko waniliowe :)
  • Można je zwyczajnie pić lub używać do śniadaniowego musli, deserów, ciast.
  • Świetnie sprawdza się jako zastępnik mleka zwierzęcego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz