Z okazji Walentynek postanowiłam zamiast oklepanych prezentów przygotować coś oryginalnego dla mojej drugiej połowy...wyszło jaglane brownie które zaskoczyło nowym, ciekawym smakiem O.O
Czas przygotowania: 40min + czas pieczenia
Składniki:
- 1/2 szkl kaszy jaglanej
- puszka mleka kokosowego
- 200g daktyli
- 3 banany
- 4 łyżki oleju
- 1/2 szkl kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- orzechy ziemne ( do dekoracji )
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną płuczę pod wrzątkiem aby pozbyć się goryczki. Zalewam mlekiem kokosowym (nieschłodzonym aby nie było gęste), dodaję daktyle i gotuję aż kasza wchłonie mleko a daktyle zmiękną. Zestawiam z ognia.
W kąpieli wodnej rozpuszczam pokruszoną czekoladę.
Do masy jaglano-daktylowej dodaję obrane banany, olej, kakao, proszek do pieczenia, mąkę kukurydzianą oraz rozpuszczoną czekoladę. Blenduję wszystko na gładką masę ok 5 min. Wylewam do formy posmarowanej lekko olejem. Układam orzechy. Piekę 1h w temp 180st.
Po wyjęciu z piekarnika wynoszę w chłodne miejsce.
I wyszło coś takiego:
Mała prywata ma zdjęciu wyżej :P
Brownie wyszło takie jak powinno, zwięzłe, zbite i wilgotne. Nie, to nie zakalec ! Konsystencją przypomina tradycyjny blok czekoladowy.
Świetny dodatek do kawy :)
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz