Składniki:
- 3/4 szkl suchej kaszy jaglanej
- ok 2 szkl wody
- szczypta soli
- 1 łyżeczka miodu (lub cukru brązowego)
- garść orzechów ziemnych
- 2 łyżki otrąb (u mnie pszenne)
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 1 łyżka migdałów mielonych
Kaszę opłukuję zimną a następnie wrzącą wodą, aby pozbyć się goryczki. Gotuję z odrobiną soli i miodem (cukrem) do momentu, aż wchłonie całą wodę. Przekładam do miski, dodaję dodatki, mieszam i jeeeem :D... nic prostszego :)
Jak najbardziej pasują tutaj również orzechy włoskie, laskowe czy migdały w całości.
Dodatki dobierajcie zgodnie z upodobaniami: rodzynki, żurawina, cynamon, daktyle ....
Jaglanka będzie też świetnie smakować ugotowana w mleku roślinnym (ryżowym, sojowym, owsianym)
SMACZNEGO !
Właśnie zrobiłam pierwszą jaglankę śniadaniową i muszę przyznać że jest całkiem niezła. Do następnej dodam 2 razy więcej owoców i orzechów i wtedy będzie już pycha.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Marta