środa, 12 lutego 2014

JAGLANKA ŚNIADANIOWA

Najzdrowsza kasza ze wszystkich kasz, zasadotwórcza znalazła i u nas zastosowanie. Tym razem kasza na śniadanie. W połączeniu z otrębami, orzechami, dynią i słonecznikiem ... :) mega syta :P



Składniki:
  • 3/4 szkl suchej kaszy jaglanej
  • ok 2 szkl wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka miodu (lub cukru brązowego)
  • garść orzechów ziemnych
  • 2 łyżki otrąb (u mnie pszenne)
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 1 łyżka migdałów mielonych
Przygotowanie:
Kaszę opłukuję zimną a następnie wrzącą wodą, aby pozbyć się goryczki. Gotuję z odrobiną soli i miodem (cukrem) do momentu, aż wchłonie całą wodę. Przekładam do miski, dodaję dodatki, mieszam i jeeeem :D... nic prostszego :)



Jak najbardziej pasują tutaj również orzechy włoskie, laskowe czy migdały w całości.
Dodatki dobierajcie zgodnie z upodobaniami: rodzynki, żurawina, cynamon, daktyle ....
Jaglanka będzie też świetnie smakować ugotowana w mleku roślinnym (ryżowym, sojowym, owsianym)

SMACZNEGO !

1 komentarz:

  1. Właśnie zrobiłam pierwszą jaglankę śniadaniową i muszę przyznać że jest całkiem niezła. Do następnej dodam 2 razy więcej owoców i orzechów i wtedy będzie już pycha.
    Pozdrawiam
    Marta

    OdpowiedzUsuń