poniedziałek, 17 lutego 2014

KOTLETY RYŻOWO - SZPINAKOWE

Aż trudno uwierzyć że jeszcze kilka lat temu na widok szpinaku robiło mi się niedobrze :P
Teraz nie wyobrażam sobie potraw bez tego zielska :) Od jakiegoś czasu stał się nieodzownym składnikiem moich kuchennych improwizacji :)
Poczytajcie dlaczego warto jeść szpinak:

Składniki:
  • ok 250g brązowego ryżu
  • 1/2 paczki mrożonego szpinaku
  • 1 szkl płatków owsianych
  • 1/2 szkl bułki tartej
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz cayenne
  • sezam (panierka)
Przygotowanie:
Ryż gotuję w osolonej wodzie do chwili aż lekko się rozgotuje (ok.45min). Odcedzam i studzę.
Płatki owsiane zalewam wrzątkiem do ich poziomu i odstawiam na bok.
Cebulę kroję drobno, czosnek przeciskam przez praskę. Duszę na patelni do miękkości, dodaję mrożony szpinak i czekam aż się rozpuści, co kilka minut mieszam. Studzę.
W dużej misce łączę ryż, płatki i szpinak. Dodaję bułkę tartą i przyprawy. Mieszam dokładnie.




Formuję kulki, spłaszczam i obtaczam w sezamie. Smażę na niewielkiej ilości oleju na patelni teflonowej.




Kotlety są kleiste dzięki owsiance i ryżu. Bułki tartej można śmiało dodać więcej, aby kotlety były jeszcze bardziej zwarte. Mi wyszło 14 sztuk.

SMACZNEGO !











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz