Teraz nie wyobrażam sobie potraw bez tego zielska :) Od jakiegoś czasu stał się nieodzownym składnikiem moich kuchennych improwizacji :)
Poczytajcie dlaczego warto jeść szpinak:
Składniki:
- ok 250g brązowego ryżu
- 1/2 paczki mrożonego szpinaku
- 1 szkl płatków owsianych
- 1/2 szkl bułki tartej
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz cayenne
- sezam (panierka)
Ryż gotuję w osolonej wodzie do chwili aż lekko się rozgotuje (ok.45min). Odcedzam i studzę.
Płatki owsiane zalewam wrzątkiem do ich poziomu i odstawiam na bok.
Cebulę kroję drobno, czosnek przeciskam przez praskę. Duszę na patelni do miękkości, dodaję mrożony szpinak i czekam aż się rozpuści, co kilka minut mieszam. Studzę.
W dużej misce łączę ryż, płatki i szpinak. Dodaję bułkę tartą i przyprawy. Mieszam dokładnie.
Formuję kulki, spłaszczam i obtaczam w sezamie. Smażę na niewielkiej ilości oleju na patelni teflonowej.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz