czwartek, 6 lutego 2014

BUŁECZKI CZOSNKOWE

Chrrrrrrrujące ! Czyli takie jakie powinny być prawdziwe bułki czosnkowe :) Do tego bogata w składniki odżywcze natka pietruszki. Spróbujcie :)

Składniki na ciasto:
  • 0,5 kg mąki (u mnie pszenna, ale może być też żytnia lub orkiszowa)
  • 30g drożdży
  • 1 szkl wody
  • 1/4 szkl oleju
  • szczypta soli
Składniki na farsz:
  • 5 ząbków czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
 Przygotowanie:

W dużej misce łączę mąkę, wodę, sól i pokruszone drożdże. Ugniatam na gładką masę, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 20min. Po tym czasie, gdy ciasto trochę urośnie dodaję olej, ugniatam i odstawiam na ok 1h (ponownie w ciepłe miejsce).

Przygotowuję farsz: siekam drobno czosnek (można też przesiać przez praskę) i natkę pietruszki. Dodaję oliwę i sól do smaku.

Gdy ciasto urośnie, formuję średniej wielkości kulki, nieco roluję i spłaszczam. Nacinam w dwóch miejscach i wypełniam je farszem.




Układam na blasze, piekę w temp 170st aż lekko się zarumienią (ok 25min).





Zamiast wody, do ciasta też dobrze pasuje mleko ryżowe.
Bułki świetnie smakują na ciepło ;)

SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz