Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki (u mnie pszenna, ale może być też żytnia lub orkiszowa)
- 30g drożdży
- 1 szkl wody
- 1/4 szkl oleju
- szczypta soli
- 5 ząbków czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
W dużej misce łączę mąkę, wodę, sól i pokruszone drożdże. Ugniatam na gładką masę, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 20min. Po tym czasie, gdy ciasto trochę urośnie dodaję olej, ugniatam i odstawiam na ok 1h (ponownie w ciepłe miejsce).
Przygotowuję farsz: siekam drobno czosnek (można też przesiać przez praskę) i natkę pietruszki. Dodaję oliwę i sól do smaku.
Gdy ciasto urośnie, formuję średniej wielkości kulki, nieco roluję i spłaszczam. Nacinam w dwóch miejscach i wypełniam je farszem.
Układam na blasze, piekę w temp 170st aż lekko się zarumienią (ok 25min).
Zamiast wody, do ciasta też dobrze pasuje mleko ryżowe.
Bułki świetnie smakują na ciepło ;)
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz