Cześć wam wszystkim :) Po długiej
nieobecności wita was ponownie męska część bloga :) Pora
nadrobić zaległości :)
W naszym pierwszym poście na zdjęciu,
prezentującym stół świąteczny, pojawił się makowiec. Teraz
przy okazji świąt wielkanocnych zagościł ponownie na naszym
stole. W domu zrobił furrorę smakiem i wyglądem, więc
postanowiłem podzielić się przepisem :) Makowiec ten jest wbrew
pozorom bardzo prosty w przygotowaniu. Mój przepis jest na podwójną
porcję ciasta i masy makowej (czyli na 2 makowce), więc
przygotowanie może zająć duższą chwilę :) Warto jednak
poświęcić czas gdyż jest bardzo smaczny, zdrowy i prezentuje się
idealnie. A więc do dzieła.
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej najlepiej tortowej
- 40g drożdży
- ok 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
- 1/4 szklanki oleju
- szczypta soli
- ok 2-3 łyżki cukru (u mnie trzcinowy)
Składniki na masę makową:
- 0,5 kg maku w ziarenkach
- ok 800ml mleka roślinnego lub wody do ugotowania maku
- ok 1/4 szklanki cukru
- ok 0,5 szklanki rodzynek
- olejek migdałowy lub inny według uznania
- starta skórka z 1 pomarańczy
- kilka łyżek mąki kukurydzianej lub kaszy manny
Przygotowanie:
Na początek ciasto. Z drożdży robIę
rozczyn: do kubka kruszę drożdże, wlewam odrobinę ciepłej wody,
wsypuję 1-2 łyżki mąki, dokładnie mieszam i odstawiam w ciepłe
miejsce.
Gdy rozczyn podrośnie (po ok 15 min)
wlewam go do wysypanej na stolnicy mąki. Dodaję sól, cukier, olej
i mleko. Dokładnie wyrabiam i zagniatam ciasto aż będzie jednolite
i sprężyste. Przekładam je do miski, przykrywam ściereczką i
odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzinę. W tym
czasie robię masę makową. Mak gotuję przez ok pół godziny w
mleku lub wodzie. Odcedzam i mielę 3 razy w maszynce do mielenie.
Łatwiejszy sposób to użyć maku mielonego który tylko zalewamy gorącym mlekiem lub wodą, ale ja chciałem użyć procedury tradycyjnej :) następnie dodajemy resztę składników i mieszamy. Kaszy many lub mąki kukurydzianej używamy tyle by dobrze zagęścić i związać masę.
Łatwiejszy sposób to użyć maku mielonego który tylko zalewamy gorącym mlekiem lub wodą, ale ja chciałem użyć procedury tradycyjnej :) następnie dodajemy resztę składników i mieszamy. Kaszy many lub mąki kukurydzianej używamy tyle by dobrze zagęścić i związać masę.
Ciasto wyciągam z miski, przez chwilę
ugniatam i kroję na 2 części. Każdą część wałkuję na
grubość ok 0,5 cm. Staram się utworzyć placek w kształcie
prostokąta.
Wykładam na niego masę zostawiając przy każdym
brzegu 3 cm odstępu. Zawijam najpierw boki a potem zwijam całość
w rulon od dołu do góry.
Przekładam ciasto na blachę wyłożoną
papierem do pieczenia. Wkładam do piekarnika nagrzanego do ok 170oC
i piekę przez ok 45-50 min aż ciasta całe będą zarumienione.
Ciasto możemy udekorować polewą lub cukrem pudrem.
Życzę udanych wypieków i smacznego
:) Pozdro :)
Idealny , normalnie idealny
OdpowiedzUsuńp.s czekam na resztę wielkanocnych przepisów
dzięki :) obiecujemy wstawić przepisy w najbliższym czasie :) pozdrawiamy i zapraszamy ponownie :)
UsuńPrzepraszam ale czy 0.5kg maku wystarczy na 2 makowce - na zdjeciu z maszynka tak jakby wydaje sie byc maku bardzo duzo...Dzieki
OdpowiedzUsuńTak, wystarczy bo mak podczas gotowania zwiększa objętość. :)
UsuńSuper - dziekuje :-) bede robic za kilka dni na Swieta. Mak juz kupiony. Nie mam maszynki i planuje delikatnie podblendowac, mam nadzieje zie sie uda :-)
Usuń