poniedziałek, 21 kwietnia 2014

MAKOWIEC WEGAŃSKI

Cześć wam wszystkim :) Po długiej nieobecności wita was ponownie męska część bloga :) Pora nadrobić zaległości :)
W naszym pierwszym poście na zdjęciu, prezentującym stół świąteczny, pojawił się makowiec. Teraz przy okazji świąt wielkanocnych zagościł ponownie na naszym stole. W domu zrobił furrorę smakiem i wyglądem, więc postanowiłem podzielić się przepisem :) Makowiec ten jest wbrew pozorom bardzo prosty w przygotowaniu. Mój przepis jest na podwójną porcję ciasta i masy makowej (czyli na 2 makowce), więc przygotowanie może zająć duższą chwilę :) Warto jednak poświęcić czas gdyż jest bardzo smaczny, zdrowy i prezentuje się idealnie. A więc do dzieła.

Składniki na ciasto:
  • 0,5 kg mąki pszennej najlepiej tortowej
  • 40g drożdży
  • ok 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
  • 1/4 szklanki oleju
  • szczypta soli
  • ok 2-3 łyżki cukru (u mnie trzcinowy)

Składniki na masę makową:
  • 0,5 kg maku w ziarenkach
  • ok 800ml mleka roślinnego lub wody do ugotowania maku
  • ok 1/4 szklanki cukru
  • ok 0,5 szklanki rodzynek
  • olejek migdałowy lub inny według uznania
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • kilka łyżek mąki kukurydzianej lub kaszy manny

Przygotowanie:
Na początek ciasto. Z drożdży robIę rozczyn: do kubka kruszę drożdże, wlewam odrobinę ciepłej wody, wsypuję 1-2 łyżki mąki, dokładnie mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce.
Gdy rozczyn podrośnie (po ok 15 min) wlewam go do wysypanej na stolnicy mąki. Dodaję sól, cukier, olej i mleko. Dokładnie wyrabiam i zagniatam ciasto aż będzie jednolite i sprężyste. Przekładam je do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzinę. W tym czasie robię masę makową. Mak gotuję przez ok pół godziny w mleku lub wodzie. Odcedzam i mielę 3 razy w maszynce do mielenie.
 Łatwiejszy sposób to użyć maku mielonego który tylko zalewamy gorącym mlekiem lub wodą, ale ja chciałem użyć procedury tradycyjnej :) następnie dodajemy resztę składników i mieszamy. Kaszy many lub mąki kukurydzianej używamy tyle by dobrze zagęścić i związać masę.


Ciasto wyciągam z miski, przez chwilę ugniatam i kroję na 2 części. Każdą część wałkuję na grubość ok 0,5 cm. Staram się utworzyć placek w kształcie prostokąta. 


Wykładam na niego masę zostawiając przy każdym brzegu 3 cm odstępu. Zawijam najpierw boki a potem zwijam całość w rulon od dołu do góry. 





Przekładam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładam do piekarnika nagrzanego do ok 170oC i piekę przez ok 45-50 min aż ciasta całe będą zarumienione. 




Ciasto możemy udekorować polewą lub cukrem pudrem.
Życzę udanych wypieków i smacznego :) Pozdro :)

5 komentarzy:

  1. Idealny , normalnie idealny
    p.s czekam na resztę wielkanocnych przepisów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki :) obiecujemy wstawić przepisy w najbliższym czasie :) pozdrawiamy i zapraszamy ponownie :)

      Usuń
  2. Przepraszam ale czy 0.5kg maku wystarczy na 2 makowce - na zdjeciu z maszynka tak jakby wydaje sie byc maku bardzo duzo...Dzieki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wystarczy bo mak podczas gotowania zwiększa objętość. :)

      Usuń
    2. Super - dziekuje :-) bede robic za kilka dni na Swieta. Mak juz kupiony. Nie mam maszynki i planuje delikatnie podblendowac, mam nadzieje zie sie uda :-)

      Usuń