poniedziałek, 7 kwietnia 2014

PLACUSZKI JAGLANE Z TWAROGIEM

Doskonałe na lunch. Świetnie smakują polane miodem czy dżemem. Idealnie pasuje do nich również syrop klonowy lub syrop z agawy (ja nie dysponuję:P). Placuszki posypałam pestkami dyni, otrębami pszennymi i poppingiem (ekspandowane nasiona amarantusa).

Składniki:
  • 1/2 szkl suchej kaszy jaglanej
  • ok 300g chudego twarogu
  • 1 szkl mąki 
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z pomarańczy
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
Przygotowanie:
Kaszę gotuję w nieco ponad szklance wody (bez soli). W międzyczasie przeciskam twaróg przez praskę do ziemniaków (można też przez maszynkę). Dodaję jajka, mąkę, cukier, proszek, skórkę z pomarańczy, olej. Mieszam. Gdy kasza wchłonie całą wodę, dodaję ją do całości. Miksuję, aż składniki się połączą. Masa nie powinna być zbyt gęsta, gdyż utrudnia to rozprowadzanie jej po patelni. Nakładam po sporej łyżce na patelnię beztłuszczową. Smażę na rumiano.






SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz