Fajny pomysł na drugie śniadanie lub
jako przekąska w ciągu dnia... na ciepło, na zimno, najlepsze z
ćwikłą :)
Składniki na ciasto:
- 0,5kg mąki pszennej
- 50g drożdży
- ciepła woda
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 1 szkl zielonej soczewicy
- 1 duża marchewka
- 1 mała cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1/3 szkl siemienia lnianego mielonego
- sól
- pieprz
- pieprz ziołowy
Przygotowanie:
W dużej misce umieszczam mąkę.
Kruszę drożdże, sypię szczyptę soli oraz dolewam tyle wody aby
ciasto dało się wyrobić – leję wodę powoli. Zagniatam ciasto,
przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W międzyczasie szykuję farsz...
soczewicę gotuję w 1,5szkl osolonej wody aż zmięknie (ok 30min).
Odcedzam. W osobnym rondelku gotuję startą na tarce marchewkę oraz
pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Również odcedzam. Łączę
składniki w misce, dosypuję suche siemie lniane, przyprawy do smaku
i wyrabiam rękoma.
Wyrośnięte ciasto przekrawam na pół.
Jedną połówkę odkładam, a drugą rozwałkowuję na stolnicy.
Kroję nożem trójkąty, na które kładę po 1 łyżce farszu.
Zawijam najpierw rogi boczne do środka,
następnie zwijam całość w rulon w kierunku trzeciego rogu.
Zawinięte paszteciki układam na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia. Piekę 25min w temp 170st.
SMACZNEGO !
Jakie piękne paszteciki /rogaliki i jak pysznie nadziane
OdpowiedzUsuńW smaku wyszły naprawdę bardzo dobre. polecamy :)
Usuń