niedziela, 27 kwietnia 2014

PASZTECIKI Z SOCZEWICĄ

Fajny pomysł na drugie śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia... na ciepło, na zimno, najlepsze z ćwikłą :)

Składniki na ciasto:
  • 0,5kg mąki pszennej
  • 50g drożdży
  • ciepła woda
  • szczypta soli

Składniki na farsz:
  • 1 szkl zielonej soczewicy
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/3 szkl siemienia lnianego mielonego
  • sól
  • pieprz
  • pieprz ziołowy

Przygotowanie:
W dużej misce umieszczam mąkę. Kruszę drożdże, sypię szczyptę soli oraz dolewam tyle wody aby ciasto dało się wyrobić – leję wodę powoli. Zagniatam ciasto, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W międzyczasie szykuję farsz... soczewicę gotuję w 1,5szkl osolonej wody aż zmięknie (ok 30min). Odcedzam. W osobnym rondelku gotuję startą na tarce marchewkę oraz pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Również odcedzam. Łączę składniki w misce, dosypuję suche siemie lniane, przyprawy do smaku i wyrabiam rękoma.

Wyrośnięte ciasto przekrawam na pół. Jedną połówkę odkładam, a drugą rozwałkowuję na stolnicy. Kroję nożem trójkąty, na które kładę po 1 łyżce farszu. 



Zawijam najpierw rogi boczne do środka, następnie zwijam całość w rulon w kierunku trzeciego rogu. Zawinięte paszteciki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 25min w temp 170st.



SMACZNEGO !

2 komentarze:

  1. Jakie piękne paszteciki /rogaliki i jak pysznie nadziane

    OdpowiedzUsuń