piątek, 18 kwietnia 2014

WEGAŃSKA BABKA WIELKANOCNA

Moja pierwsza w życiu babka ! :D Do tego udana (biorąc pod uwagę fakt, że nie zrobił się zakalec, ani ciasto nie oklapło) :)
Zamieszczam bardzo prosty przepis :)
Nie pisze o walorach smakowych, bo jeszcze nie próbowałam :P ... babeczka stygnie :)

Składniki:
  • 4 szkl mąki pszennej tortowej
  • 1 szkl brązowego cukru
  • 10 łyżek oleju słonecznikowego / rzepakowego
  • 2 szkl mleka ryżowego
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z 2 pomarańczy
  • 1/2 szkl rodzynek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody
  • tabliczka gorzkiej czekolady jako polewa
Przygotowanie:
Przygotowuję mleko ryżowe (przepis kilkanaście postów wcześniej). Łączę w dużej misce przesianą mąkę, cukier, proszek, sodę. Dolewam mleko i olej. Miksuję. Dodaję sok z cytryny, skórkę z pomarańczy i rodzynki. Miksuję ponownie.
Smaruję formę niewielką ilością oleju. Wykładam ją ciastem.
Piekę 45 min w temp 180st.



W kąpieli wodnej rozpuszczam pokruszoną czekoladę. polewam nią babkę. GOTOWE :)





SMACZNEGO !!
I WESOŁYCH BABKOWYCH ŚWIĄT ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz