poniedziałek, 9 czerwca 2014

BURGERY SOCZEWICOWE ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Pieczone kotlety goszczą w moim menu coraz częściej. Zapewne dlatego, że moge je zjeść na zimno gdy jestem w pracy lub na uczelni. Nazwa postu dość rozbudowana, ale zawiera wszystkie składniki dzisiejszych burgerów :)

Składniki:
  • 1 szkl suchej zielonej soczewicy
  • 2 duże garście świeżego szpinaku
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów
  • bułka tarta
  • sól 
  • pieprz cayenne
  • garam masala
 Przygotowanie:
Soczewicę gotuję w osolonej wodzie,aż zmięknie i wchłonie część wody (trochę wody zostawiam aby łatwiej się blendowało). Studzę. Dodaję umyty szpinak, pomidorki odsączone z zalewy. Blenduję na gładko. Dodaję bułkę tartą na oko oraz przyprawy do smaku. Wyrabiam rękoma. Formuję kulki, spłaszczam. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w temp 190st ok 25 min.

SMACZNEGO !






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz