Niestety mój weganin nie będzie miał przyjemności spróbować, już jutro wszystkie znikną :P wyszły niesamowicie aromatyczne
Składniki (u mnie 10 sztuk):
- pęczek botwiny
- paczka szpinaku świeżego
- 1 cebula
- 1/2 szkl suchej kaszy jaglanej
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- 1/3 szkl pestek słonecznika
- 1/3 szkl siemienia lnianego ziarnistego
- 3 łyżki oleju z pestek winogron (lub każdy inny)
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki sosu sojowego
- ok 1/2 szkl bułki tartej
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
- 4 ząbki czosnku
- pieprz cayenne
- sól
Kaszę jaglaną gotuję w osolonej wodzie (1:2). Studzę.
Botwinę, szpinak i cebulę siekam i blanszuję. Studzę.
Koperek i szczypiorek drobno siekam i umieszczam w misce. Dodaję wszystkie składniki łącznie z kaszą i zblanszowaną zieleniną. Dokładnie mieszam. Formuję kulki, które spłaszczam i kładę na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Piekę ok 20 min w temp 200st.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz