niedziela, 1 czerwca 2014

KOTLETY BOTWINKOWO -SZPINAKOWE

Tym razem kotlety pieczone, ala burgery. Można położyć na kanapkę, wcisnąć w bułkę lub zjeść na obiad :)
Niestety mój weganin nie będzie miał przyjemności spróbować, już jutro wszystkie znikną :P wyszły niesamowicie aromatyczne

Składniki (u mnie 10 sztuk):
  • pęczek botwiny
  • paczka szpinaku świeżego
  • 1 cebula
  • 1/2 szkl suchej kaszy jaglanej
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • 1/3 szkl pestek słonecznika
  • 1/3 szkl siemienia lnianego ziarnistego
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron (lub każdy inny)
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ok 1/2 szkl bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki kolendry mielonej
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz cayenne
  • sól
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotuję w osolonej wodzie (1:2). Studzę.
Botwinę, szpinak i cebulę siekam i blanszuję. Studzę.
Koperek i szczypiorek drobno siekam i umieszczam w misce. Dodaję wszystkie składniki łącznie z kaszą i zblanszowaną zieleniną. Dokładnie mieszam. Formuję kulki, które spłaszczam i kładę na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Piekę ok 20 min w temp 200st.

SMACZNEGO !





 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz