Składniki:
- 1 szkl kaszy pęczak
- 3 marchewki
- 2 selery
- 1 cebula
- 2 łyżki koperku ( u mnie mrożony)
- 1 łyżka oleju
- siemię lniane mielone
- bułka tarta
- mąka
- oregano
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- wywar z warzyw
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koperku
- mąka do zagęszczenia
Kaszę pęczak gotuję w osolonej wodzie przez 40min (aż się lekko rozgotuje i bedzie kleista). W międzyczasie obieram marchewki i selery, kroję na pół i gotuję z liściem, zielem i solą do miękkości. Wyławiam, wywar zostawiam. Studzę kaszę i warzywa. Duszę drobno pokrojoną cebulę. Do dużej miski wkładam ostudzoną kaszę i ścieram na grubych oczkach warzywa. Dodaję cebulę, koperek, olej i na oko siemię i bułkę, aby masa była zwięzła, gęsta i nie kleiła się na bardzo do rąk. Przyprawiam oregano, solą i pieprzem do smaku. Formuję kulki, spłaszczam i obtaczam w mące. Smażę na teflonowej patelni z niewielką ilością oleju.
Przygotowuję sos: wywar doprowadzam do wrzenia, dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek i zagęszczam mąką. Solę do smaku.
Kotlety polane sosem świetnie smakują z pieczonymi ziemniaczkami :)
SMACZNEGO ! :)
Świetne przepisy - wszystkie. Będe musiała przetestować te kotleciki i kokosowe Bounty .
OdpowiedzUsuńPOzdrawiam
Marta
Dziękujemy bardzo :) cieszymy się że nasze przepisy przypadły do gustu i polecamy się na przyszłość :) Pozdrawiamy :)
Usuń