sobota, 3 maja 2014

WEGAŃSKIE CIASTO DROŻDŻOWE

Na szybko zrobione z pozostałości drożdży po wczorajszym wypieku chleba :)
Wyszło wilgotne i  pulchne niczym biszkopt.
Miało być proste drożdżowe z kruszonką, lecz jak najbardziej można dodać ulubione owoce ....
Sprawdźcie

Składniki na ciasto:
  • 0,5kg mąki
  • 50g drożdży
  • 1/2 szkl cukru
  • 3/4 szkl oleju
  • 1 szkl mleka ryżowego
  • sok z 1/2 limonki
  • odrobina olejku wanilinowego
 Składniki na kruszonkę:
  • 1 szkl mąki
  • 6 łyżeczek cukru
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki wody
Przygotowanie:
Robimy rozczyn z drożdży: do wysokiego kubka kruszymy drożdże, sypiemy odrobinę cukru, zalewamy niewielką ilością mleka ryżowego. Dokładnie mieszamy,aż drożdże się rozpuszczą. Sypiemy 3-4 łyżki mąki, aby rozczyn był lekko gęsty. Mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 10min.

UWAGA ! Rozczyn rośnie bardzo szybko. Należy pilnować aby nie wykipiał.

Do miski sypiemy przesianą mąkę. Dodajemy cukier, mleko, olej, sok z limonki, olejek wanilinowy oraz rozczyn. Zagniatamy gładkie ciasto, które powinno być miękkie. Wykładamy do formy wysypanej bułką tartą. Odstawiamy w ciepłe miejsce.

Robimy kruszonkę: Łączymy wszystkie składniki, zagniatamy i kruszymy na surowe jeszcze ciasto.
Całość pieczemy 30min w temp 180st.








SMACZNEGO !







2 komentarze:

  1. Jak puch, mi się wydaje ,że te wegańskie drożdżowe wychodzi bardziej puszyste niż z dodatkiem nabiału , te wasze jest tego dowodem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszło na prawdę imponujące, a zrobione całkiem na spontanie :P znika w mgnieniu oka :)

      Usuń