Wyszło wilgotne i pulchne niczym biszkopt.
Miało być proste drożdżowe z kruszonką, lecz jak najbardziej można dodać ulubione owoce ....
Sprawdźcie
Składniki na ciasto:
- 0,5kg mąki
- 50g drożdży
- 1/2 szkl cukru
- 3/4 szkl oleju
- 1 szkl mleka ryżowego
- sok z 1/2 limonki
- odrobina olejku wanilinowego
- 1 szkl mąki
- 6 łyżeczek cukru
- cukier wanilinowy
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki wody
Robimy rozczyn z drożdży: do wysokiego kubka kruszymy drożdże, sypiemy odrobinę cukru, zalewamy niewielką ilością mleka ryżowego. Dokładnie mieszamy,aż drożdże się rozpuszczą. Sypiemy 3-4 łyżki mąki, aby rozczyn był lekko gęsty. Mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 10min.
UWAGA ! Rozczyn rośnie bardzo szybko. Należy pilnować aby nie wykipiał.
Do miski sypiemy przesianą mąkę. Dodajemy cukier, mleko, olej, sok z limonki, olejek wanilinowy oraz rozczyn. Zagniatamy gładkie ciasto, które powinno być miękkie. Wykładamy do formy wysypanej bułką tartą. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
Robimy kruszonkę: Łączymy wszystkie składniki, zagniatamy i kruszymy na surowe jeszcze ciasto.
Całość pieczemy 30min w temp 180st.
SMACZNEGO !
Jak puch, mi się wydaje ,że te wegańskie drożdżowe wychodzi bardziej puszyste niż z dodatkiem nabiału , te wasze jest tego dowodem
OdpowiedzUsuńWyszło na prawdę imponujące, a zrobione całkiem na spontanie :P znika w mgnieniu oka :)
Usuń