Składniki:
- 1/2szkl suchej kaszy jaglanej
- 1 szkl wody
- 3 jajka
- dowolna ilość szczypiorku
- dowolna ilość natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
Kaszę gotuję z odrobiną soli w wodzie aż całość wchłonie. Studzę. Wbijam jajka i blenduję. Dodaję pokrojony na drobno szczypiorek i natkę, przyprawy oraz olej. Mieszam łyżką. Smażę na patelni ceramicznej z odrobiną oleju. Przekładam na talerz, dekoruję szczypiorkiem i pomidorem.
Masę podzieliłam na pół tzn zrobiłam 2 mniejsze omlety z obawy przed rozpadnięciem podczas przerzucania na drugą stronę. Natomiast jeśli ktoś jest wprawiony, jak najbardziej można zrobić 1 duży :)
Z reguły nie podaję ilości użytych przypraw, ponieważ jest to rzecz gustu i smaku. Tutaj nie próbowałam podczas doprawiania ze względu na surowe jajka, więc użyłam łyżeczki jako wyznacznika...proporcje wyszły idealne :)
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz