sobota, 31 maja 2014

PUDDING CZEKOLADOWY Z TAPIOKI

Tapiokę kupiłam już jakiś czas temu w sklepie ze zdrową żywnością ( niestety w sieciówkach jest niedostępna ;/ ). Dziś dostałam wenę na  prosty pudding z jej użyciem... polany musem z truskawek i posypany orzeszkami :).
Tapioka ma to do siebie, że w smaku jest neutralna. Odpowiedni dobór dodatków nadaje jej wyrazu. Kombinacje można tworzyć rozmaite. Moja propozycja jest taka:

Składniki (4 porcje):
  • 1/2 szkl tapioki
  • 2,5 szkl mleka ryżowego (lub każdego innego)
  • 2 cukry wanilinowe
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 200g truskawek
  • garść orzeszków ziemnych
Przygotowanie:
Tapiokę gotuję w mleku z dodatkiem cukrów, aż zgęstnieje a ziarenka zrobią się przezroczyste (ok 15min). NALEŻY CO CHWILA MIESZAĆ - TAPIOKA ŁATWO SIĘ PRZYPALA !!. W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę. Dodaję do masy i dokładnie mieszam. Odstawiam do ostygnięcia. W międzyczasie blenduję truskawki. Wylewam mus na zimny już pudding. Posypuję orzeszkami.

SMACZNEGO !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz