A jest okazja, bo i dynia się napatoczyła więc placki na śniadanie jak znalazł :)
SKŁADNIKI (12 niewielkich placuszków):
- 1/2 małej dyni
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy
- 3 łyżki mąki gryczanej
- 3 łyżki mąki jaglanej
- 2 łyżki siemienia lnianego mielonego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru mielonego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Dynię obieram ze skóry, kroję na małe kawałki, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę ok 20min w temp 200st aż zmięknie. Następnie w niedużej misce blenduję ją na gładki mus. Dodaję mąki, siemię lniane, przyprawy, olej, sodę. Miksuję az do połączenia składników. Smażę na patelni ceramicznej beztłuszczowo kładąc po 1 czubatej łyżce masy.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz