środa, 8 października 2014

BEZGLUTENOWE PLACKI DYNIOWE

Domowe mąki gotowe więc należy wypróbować :)
A jest okazja, bo i dynia się napatoczyła więc placki na śniadanie jak znalazł :)

SKŁADNIKI (12 niewielkich placuszków):
  • 1/2 małej dyni
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 3 łyżki mąki jaglanej
  • 2 łyżki siemienia lnianego mielonego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
PRZYGOTOWANIE:
Dynię obieram ze skóry, kroję na małe kawałki, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę ok 20min w temp 200st aż zmięknie. Następnie w niedużej misce blenduję ją na gładki mus. Dodaję mąki, siemię lniane, przyprawy, olej, sodę. Miksuję az do połączenia składników. Smażę na patelni ceramicznej beztłuszczowo kładąc po 1 czubatej łyżce masy.

SMACZNEGO !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz