czwartek, 9 października 2014

MINI NALEŚNIKI OWSIANO - KUKURYDZIANE

Wczoraj śniadanie na wytrawnie, dziś na słodko.
Naleśniki podane z dżemem truskawkowych własnej roboty oraz posypane amarantusem ekspandowanym.
Druga wersja: z nutellą, pestkami słonecznika i żurawiną.
Trzecia: z miodem i pestkami dyni.
Pychotaaaa :D

Składniki:
  • 300ml przegotowanego, wystudzonego mleka 
  • 1 jajko
  • 6 czubatych łyżek mąki owsianej *
  • 5 czubatych łyżek mąki kukurydzianej *
  • 2 szczypty cukru brązowego
  • szczypta soli morskiej
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
Przygotowanie:

Miksuję mleko z jajkiem, dodaję cukier, sól i olej. Ciągle miksując, dodaję łyżka po łyżce mąki owsianej na zmianę z kukurydzianą.
Smażę na rumiano niewielkie krążki na patelni ceramicznej beztłuszczowej.
 
* Gramaturę mąk podaję w przybliżeniu. Chodzi o to, aby ciasto było dość rzadkie, ale nie wodniste, nie może być również za gęste.

SMACZNEGO !






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz