Naleśniki podane z dżemem truskawkowych własnej roboty oraz posypane amarantusem ekspandowanym.
Druga wersja: z nutellą, pestkami słonecznika i żurawiną.
Trzecia: z miodem i pestkami dyni.
Pychotaaaa :D
Składniki:
- 300ml przegotowanego, wystudzonego mleka
- 1 jajko
- 6 czubatych łyżek mąki owsianej *
- 5 czubatych łyżek mąki kukurydzianej *
- 2 szczypty cukru brązowego
- szczypta soli morskiej
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
Miksuję mleko z jajkiem, dodaję cukier, sól i olej. Ciągle miksując, dodaję łyżka po łyżce mąki owsianej na zmianę z kukurydzianą.
Smażę na rumiano niewielkie krążki na patelni ceramicznej beztłuszczowej.
* Gramaturę mąk podaję w przybliżeniu. Chodzi o to, aby ciasto było dość rzadkie, ale nie wodniste, nie może być również za gęste.
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz