niedziela, 26 października 2014

PIECZONA DYNIA Z KASZĄ JAGLANĄ I TOFU

Propozycja na lekki, pożywny i pełnowartościowy obiad :)

Składniki:
  • 1/2 małej obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej (1/2 szkl suchej)
  • kostka tofu naturalnego
  • 1 mała cebulka
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 spore garście orzechów włoskich
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • rozmaryn suszony (może być świeży jak najbardziej)
Przygotowanie:
Pokrojoną dynię układam na blaszce, polewam odrobiną oleju, sypię lekko solą, czosnkiem i rozmarynem. Piekę w temp 200 st ok 15min aż zmięknie. Studzę.
Tofu odsądzam z zalewy i kroję w małą kostkę, polewam sosem sojowym.
Cebulkę kroję w cienkie piórka i duszę w wodzie aż zmięknie. Dodaję tofu. Dokładnie mieszam, dodaję pieprz i czosnek. Studzę.
W misce łączę dynię, kaszę jaglaną, tofu z cebulką. Dokładnie mieszam. Doprawiam solą do smaku, posypuję pokrojoną drobno natką i orzechami.

SMACZNEGO !











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz