niedziela, 26 października 2014

SAŁATKA DYNIOWA Z RUKOLĄ, BRUKSELKĄ, GROCHEM I SŁONECZNIKIEM

Kolejna propozycja obiadowa i połączenie słodkiej samej w sobie dyni z grochem, brukselką i rukolą.
Dla lubiących takie połączenia jak znalazł :)
Zapraszam

Składniki:
  • 1/2 niedużej, obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 1 paczka rukoli
  • ok 250g brukselki
  • 1 szkl ugotowanego do miękkości grochu (1/2 szkl suchego)
  • spora garść pestek słonecznika
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól 
  • pieprz
Przygotowanie:
Dynię piekę jak w poście poniżej :] Studzę.
Brukselkę gotuję bez przykrycia w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru (aby nie była gorzka). Studzę. Każdą sztukę przekrawam na pół.
W misce łączę dynię, opłukaną rukolę, brukselkę, groch, pestki słonecznika.

Przygotowuję dressing:
W szklance łączę oliwę, sok z cytryny, cukier, musztardę, sól i pieprz. Dokładnie mieszam. Polewam sałatkę. Mieszam

SMACZNEGO !







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz