Do pieczenia chleba przymierzałam się już wiele razy i nigdy nie wyszedł taki jak potrzeba, zawsze za twardy i za bardzo zbity.
Ten wyszedł IDEALNY! ... chrupiący, zwięzły i mokry.
Składniki wyrobiłam dzień wcześniej wieczorem, wstawiłam na noc do lodówki, dnia następnego na 1h w ciepłe miejsce a potem do piekarnika - gdzieś wyczytałam żeby wstawić na noc do lodówki choć sama nie wiem czemu ma to służyć :P
Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej (żytniej lub orkiszowej)
- 40g drożdży
- 1 szkl suchej kaszy jaglanej
- garść pestek słonecznika
- garść otrębów pszennych
- woda
- sól
- 1/2 łyżeczki cukru brązowego
- mak do posypania chleba
- otręby owsiane do wysypania foremki
Kaszę jaglaną gotuję w 2 szkl wody z 1 łyżeczką soli. Studzę.
Do miski przesiewam mąkę, kruszę drożdże, dodaję kaszę, pestki, otręby, szczyptę soli i cukier. Dolewam powoli wodę, aby móc zagnieść ciasto. Ciasto ma być zwięzłe i lekko kleić się do rąk.
Formę natłuszczam olejem i wysypuję otrębami.
Wykładam nią ciasto. Posypuję makiem. Przykrywam ściereczką i wkładam na noc do lodówki.
Następnego dnia rano kładę w ciepłe miejsce na ok 1h a następnie piekę również ok 1h w temp 200st.
SMACZNEGO !
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Marta