poniedziałek, 3 marca 2014

DOMOWA PIZZA

Wyroby pospolitych sieciowych pizzerii wymiękają przy tej domowej wegańskiej :)
Ciasto grube, chrupiące, dodatki wedle upodobań....no i ten "ser żółty" odpowiednio zapieczony :)
Do tego wszystkiego sos pomidorowy z przecieru ze świeżym czosnkiem i ziołami.
Spróbujcie sami ...
My zrobiliśmy dwie w kształcie owalnym, ale jak najbardziej z niżej podanych składników można stworzyć jedną dużą ...

Składniki na ciasto:
  • 400g mąki pszennej
  • 40g drożdży
  • 2 łyżki otrębów
  • ciepła woda
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
Dodatki:
  • 10dag pieczarek
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki fasoli czerwonej
  • mała paczka oliwek zielonych
  • kilka patisonów konserwowych
  • 1/2 cukinii
  • mały koncentrat pomidorowy do posmarowania ciasta
  • przyprawa do pizzy lub zioła w dowolnej kompozycji
Składniki na ziemniaczany "ser żółty":
  • 4 ziemniaki
  • przyprawa do ziemniaków
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 1/2 szkl wody
Sos pomidorowy:
  • 300g przecieru pomidorowego
  • bazylia
  • oregano
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • pieprz cayenne
Przygotowanie:
Mąkę wsypuję do miski, kruszę do niej drożdże, dodaję otręby, olej i szczyptę soli. Dolewam tyle wody, aby móc zagnieść gładkie ciasto (w razie potrzeby podsypuję lekko mąką aby nie kleiło się do dna miski). Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok 40min (u mnie ciepły kaloryfer + padające słońce :) )

W międzyczasie przygotowuję dodatki i ziemniaczany "ser". Kroję w plasterki pieczarki, cukinię i patisony, paprykę w słupki. Fasolę, kukurydzę i oliwki odcedzam (oliwki można przekroić na pół).

Obieram ziemniaki, kroję na grube plastry (aby szybciej się ugotowały) i gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Dodaję przyprawę, olej, zaparzone siemię lniane w pół szklanki wrzątku oraz wodę. Blenduję całość na gładko. Masa powinna się ciągnąć, ale nie być za gęsta.

Wyjmuję ciasto na stolnicę, wałkuję i formuję dowolnie wybrany kształt pizzy. Przekładam na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Smaruję koncentratem pomidorowym i układam dodatki. Posypuję ziołami lub gotową mieszanką ziół jako przyprawa do pizzy. Polewam masą ziemniaczaną.
Piekę ok 30 min w temp 180st. aż ciasto i "ser żółty" lekko zbrązowieją, wtedy będą chrupiące.

W czasie gdy pizze pieką się, przygotowuję sos pomidorowy. Przecier wlewam do naczynia, dodaję przesiany przez praskę czosnek oraz przyprawy do smaku. Mieszam.

Gdy pizze są gotowe, przekładam na talerze i polewam sosem.

SMACZNEGO !


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz