środa, 19 marca 2014

PASTA Z CIECIERZYCY

Najlepsza do kanapek ... cóż tu więcej dodać :)

Składniki:
  • 1 szkl ciecierzycy
  • 1/3 szkl oleju z pestek winogron
  • 1/3 szkl wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 5 ząbków czosnku
  • bazylia
  • gałka muszkatołowa
  • bazylia
  • sól 
  • pieprz
  • pieprz cayenne
Przygotowanie:
Dzień wcześniej zalewam cieciorkę wodą, aby napęczniała. W dzień przygotowania odlewam wodę, zalewam świeżą i gotuję ok 1h z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Gdy cieciorka będzie al dente, odcedzam, przekładam do miski. Dodaję resztę składników i blenduję na gładko. (przyprawy sypię na oko i do smaku). Gdy pasta ostygnie, przechowuję ją w lodówce.




SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz