środa, 5 marca 2014

NALEŚNIKI PIETRUSZKOWO - KOPERKOWE Z FARSZEM SŁONECZNIKOWO - GRYCZANYM

Tytuł postu brzmi zawile :P , ale taki właśnie wymyśliłam pewnego dnia obiad ...
Nie ukrywam, pracy troszkę było, ale zniknęły ze stołu w moment :)
Ciężko mi będzie podać dokładne proporcje składników, gdyż robię wszystko na oko, szczególnie ciasto naleśnikowe, gdzie mąkę dosypuję aż ciasto delikatnie zgęstnieje.

Składniki na ciasto:
  • ok. 2 szkl mleka ryżowego
  • 3 łyżki siemienia lnianego mielonego
  • ok 1 szkl mąki (dodaję stopniowo na oko)
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 3 łyżki koperku
  • 1 łyżka oleju
Składniki na farsz:
  • 1 szkl pestek słonecznika
  • 1 woreczek kaszy gryczanej
  • szczypta curry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz 
  • pieprz cayenne
  • woda
Przygotowanie:
Do miski wlewam mleko. Siemię lniane zalewam 1/2 szkl wrzątku, mieszam aż zgęstnieje i dolewam do mleka. Miksuję. Nie przerywając dosypuję mąkę, sól, pieprz, natkę, koperek i olej. Smażę na suchej patelni teflonowej.



Kaszę gryczaną gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Odsączam.
Pestki słonecznika prażę na suchej patelni aż się zarumienią. Przekładam do blendera, dodaję pół szklanki wody, curry, oliwę. Blenduję. Następnie dodaję kaszę i resztę przypraw. Blenduję ponownie aż składniki się połączą i dokładnie "zmiażdżą. Gotowe :)



Naleśniki przełożone farszem i zawinięte można zarówno odsmażyć, aby farsz był ciepły, jak i odgrzać w kuchence mikrofalowej.
My zjedliśmy z dodatkiem surowych warzyw...


SMACZNEGO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz