Składniki:
- 2 szkl mąki
- 3/4szkl cukru pudru
- 3/4 szkl oleju (u mnie z pestek winogron)
- 1/3 szkl wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao
- 10 jabłek
- 4 łyżeczki cukru brązowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- otręby do posypania (ew.płatki migdałów, orzechy itp)
- bułka tarta do formy
Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w głębokiej misce i miksuję na gładko.
Okrągłą formę smaruję olejem i wysypuję bułką tartą. Wypełniam ciastem. Piekę ok 20 min w temp 200st.
Jabłka obieram, wykrawam gniazda z pestkami, kroję na małe kawałki. Do wysokiego garnka leję trochę wody aby jabłka nie przywarły (do całkowitego przykrycia dna). Umieszczam pokrojone jabłka, dodaję cukier i cynamon. Gotuję, aż jabłka się rozpadną co 5 min mieszając (ok 45 min). Wykładam na upieczony spód. Posypuję otrębami. Piekę ponownie ok 20min.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz