środa, 19 marca 2014

SZARLOTKA WEGAŃSKA

Bardzo prosta i szybka szarlotka na kakaowym spodzie :) znika w 1 dzień :P

Składniki:
  • 2 szkl mąki
  • 3/4szkl cukru pudru
  • 3/4 szkl oleju (u mnie z pestek winogron)
  • 1/3 szkl wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
ponadto:
  • 10 jabłek
  • 4 łyżeczki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • otręby do posypania (ew.płatki migdałów, orzechy itp)
  • bułka tarta do formy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w głębokiej misce i miksuję na gładko.
Okrągłą formę smaruję olejem i wysypuję bułką tartą. Wypełniam ciastem. Piekę ok 20 min w temp 200st.


Jabłka obieram, wykrawam gniazda z pestkami, kroję na małe kawałki. Do wysokiego garnka leję trochę wody aby jabłka nie przywarły (do całkowitego przykrycia dna). Umieszczam pokrojone jabłka, dodaję cukier i cynamon. Gotuję, aż jabłka się rozpadną co 5 min mieszając (ok 45 min). Wykładam na upieczony spód. Posypuję otrębami. Piekę ponownie ok 20min.









SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz