Zrobienie takiego masła zajmuje dosłownie 10min a właściwości odżywcze sezamu są niezastąpione - zawiera kilkanaście razy więcej wapnia niż mleko !
Koszt domowego tahini jest niemalże 3 razy niższy od tego gotowego w słoiku ze sklepu :) A ponadto nie zawiera chemii ....
Składniki:
- 1 szkl sezamu
- 2 łyżki oleju (rzepakowego / sezamowego / z pestek winogron)
- szczypta soli
Prażę sezam na suchej patelni aż lekko się zarumieni (nie za bardzo, aby nie był gorzki). Następnie przekładam do blendera, dodaję olej, sól i miksuję aż masa będzie jednolita.
Przechowuję w lodówce, aby zawsze było gęste.
SMACZNEGO !
A ja 3 dni temu poleciałam do sklepu po gotowe bo potrzebowałam do Hummusa. Jak wykończe to opakowanie to zrobie sobie nowe według tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńMarta