środa, 5 marca 2014

MASŁO SEZAMOWE TAHINI

Idealne do kanapek i naleśników :)
Zrobienie takiego masła zajmuje dosłownie 10min a właściwości odżywcze sezamu są niezastąpione - zawiera kilkanaście razy więcej wapnia niż mleko !
Koszt domowego tahini jest niemalże 3 razy niższy od tego gotowego w słoiku ze sklepu :) A ponadto nie zawiera chemii ....


 Składniki:
  • 1 szkl sezamu 
  • 2 łyżki oleju (rzepakowego / sezamowego / z pestek winogron)
  • szczypta soli
Przygotowanie:
Prażę sezam na suchej patelni aż lekko się zarumieni (nie za bardzo, aby nie był gorzki). Następnie przekładam do blendera, dodaję olej, sól i miksuję aż masa będzie jednolita.
Przechowuję w lodówce, aby zawsze było gęste.





SMACZNEGO !

1 komentarz:

  1. A ja 3 dni temu poleciałam do sklepu po gotowe bo potrzebowałam do Hummusa. Jak wykończe to opakowanie to zrobie sobie nowe według tego przepisu :)
    Marta

    OdpowiedzUsuń